На Арктику ће се подићи две мобилне цркве

Две мобилне војне цркве биће превезене возом до Арктичког круга, где се налазе базе Руске армије, известио  је РИА-Новостима начелник прес-службе Источног војног округа, пуковник Александер Гордејев.

„Две цркве биће подигнуте на Рт Шмиту и острву Врангел. Таква одлука је донета након радне посете генерала армије Аркадија Бахина, првог заменика министра одбране Руске Федерације, региону,“ изјавио је пуковник Александер Гордејев.  Тренутно два контејнера од 40 тона са црквама већ су стигли возом из западног дела Русије у Луку Ванино (територија Хабаровска).

Цркве ће бити подигнуте у септембру. Претходних година Русија је активно почела да развија своје северне територије, што обухвата производњу угљоводоника, као и развој северноморске руте која је све више и више алтернативна рута традиционалним рутама из Европе у Азију.

Стручњаци из министарства сматрају да ће се центар гравитације руске производње нафте и гаса постепено померати ка арктичким морима.

Рт (Ото) Шмит („Мис Шмита“) је  један рт на обали Чукчи мора, поред  Де Лонг мореуза. Острво Врангел налази се у Арктичком океану између Источносибирског и Чукчи мора. Административно, они припадају Јултинском округу Аутономног округа Чукотка. Острво Врангел је део истоименог природног резервата и такође је под заштитом УНЕСКА као место светске културне баштине.

Извор: Православие.ру