Папа о Првом светском рату: Историјске грешке не смеју се поновити

Папа о Првом светском рату: Историјске грешке не смеју се поновити

Ватикан 27.07. 2014. – Поводом стогодишњице избијања Првог светског рата Папа Фрања је изјавио да се грешке из прошлости не смеју поновити. Штавише, из историје се мора стално учити и „давати предност миру стрпљивим и храбрим дијалогом“, рекао у недељу на подневној молитви у Ватикану. Папа је подсетио на свога давног претходника Бенедикта XV (1914-1922) који је за овај рат рекао да је „бесмислено мрцварење“. Истовремено је истакао да су за решење садашњих сукоба на Блиском истоку, у Ираку и Украјини неопходни трезвеност и дијалог.

Трагични Први светски рат однео је милионе жртава и причинио огромна разарања, рекао је Папа пред више хиљада верника на Петровом тргу. Уз то је додао да је овај рат „после четири дуге године ратовања преточен у крхки мир“.

„Никад више рата, никад више рата“, рекао је Фрања и додао: „Подсетимо се: с ратом се губи све, а са миром се не губи ништа“.

Поглавар Католичке Цркве је имао на уму и децу која највише страдају у свим ратним дешавањима, која се убијају, рањавају, бивају хроми, сирочад, деца која уместо играчака користе убојита средства, а нису у стању да изражавају радост. У сваком случају, њих рат лишава „наде на достојан живот, на будућност“. Папа је завршио позивом: „Престаните с тиме! Молимо вас из свег срца – сада је час да се са тим престане.“

У Аустрији је стогодишњица од објаве рата Србији обележена посетама ратним гробљима и молитвеним  сазерцањима

 У Аустрији је јуче, у недељу обележена објава рата Србији посетом одређеним ратним гробљима и молитвеним размишљањем поводом овог догађаја, при чему се молило за ратне жртве и за мир у данашњем свету. Аустријски бискупи су својевремено издали саопштење везано за Велики рат, у коме су подсетили да су корени рата  као нека врста „замене за религију“ били све већи национализам, мржња, презир, као и ароганција према другим народима, као и претпостављано право на апсолутну моћ над животима и смрћу других. Бискупи су подсетили да и данас постоји мањак правде у свету, а вишак у кршењу људских права. Опасни су „искушење моћи и глорификовање насиља спојени са суптилном манипулацијом већим бројем људи“.

Извор: Катпрес