Поглавар англикана Јустин Велби послао писмо Папи и другим Црквама поводом одлуке о посвећењу жена у бискупице

Поглавар Англиканске Цркве, Архиепископ Јустин Велби написао је у писму Папи Фрањи да је за наставак сарадње између ове две Цркве, без обзира на сасвим супротстављене ставове о рукополагању жена.

Одлука Англиканске Цркве да признају женама да приступе свештенству и епископату не сме да буде препрека за сарадњу по важним глобалним питањима, наводи се у писму Архиепископа кентерберијског, које је објављено у недељу у британском листу „Дејли Телеграф“. Писмо је намењено и другим црквеним заједницама, па и православним Црквама.

Генерални Синод Англиканске Цркве Енглеске одлучио је пре две недеље да се и жене могу посвећивати у бискупе. Женама је омогућено да буду свештенице 1992. године, а 1994. први пут су постале свештенице. Рукоположење жена за свештенице за  Католичку Цркву представља препреку за екуменски дијалог. Чак и у Англиканској Цркви постојали су гласови који су упозоравали на кварење односа са католицима због ове одлуке. Уз то, сматра се да ће доћи и до цепања унутар саме Англиканске заједнице, је постоје силни гласови угледних великодостојника ове Цркве у самој Енглеској који се оштро противе одлуци Синода ове Цркве, а који сачињавају претежно мирјани.

 

Англиканску Цркву више повезује са екуменским партнерима него што је раздваја, изјавио је Архиепископ кентерберијски. С обзиром на велики број проблема који данас постоје у свету, заједничко сведочење на основу Јеванђеља сада је важније него икад. Сукоби у многим крајевима света, сиромаштво, незапосленост и избеглице захтевају од Цркава да заједно проповедају Благу вест о Исусу Христу, сматра он.

У целом свету Црква Енглеске броји око 77 милиона верника. Изван Енглеске има 38 англиканских националних Цркава у 26 црквених провинција, укључујући САД, Аустралију и у неколико афричких земаља. Енглеска Мајка Црква има Краљицу за световног поглавара Цркве, док је духовни поглавар Архиепископ кентерберијски Јустин Велби. Али он као Primus inter pares (први међу једнакима) нема власт над националним Црквама.

Извор: Катпрес

Извор: Катпрес