На Вршичу обављен чин парастоса Русима изгинулим 1916. године

 По благослову Патријарха московског и све Русије Кирила делегација Руске Цркве на челу са епископом росошанским и острогоршким Андрејем боравила је од 24. до 29. јула 2014. у Словенији ради спомен-свечаности у Руској капели на Вршичу.

У саставу делегације била су још три лица. У име Руске Федерације у словеначко-руским сусретима учествовали су: делегација Савета Федерације на челу са замеником председника Горњег дома Руског парламента Ј.Л. Воробјев; представници Државне думе на челу са депутатом В.Н. Лихачевим, делегација Руског савеза ветерана, представници трговинско-економске и научно-техничке комисије и други.

Првога дана, 24. јула делегација је приспела у Љубљану где се састала са представницима руске амбасаде и Друштва „Словенија-Русија“. Наредног дана делегације су посетиле српску православну цркву, а у наставку имале пријем код председника Конференције словеначких католичких бискупа Андреја Главана. Увече истога дана у фрањевачкој цркви Благовести Пресветој Богородици хор Росошанске епархије приредио је духовни концерт.

26. јула делегација је отпутовала у капелу близу Крањске горе где је одслужен парастос побијеним Русима под лавином на Вршичу. Увече је на градском тргу приређен концерт хора Росошанске епархије и збора хорова града Крањска Гора, а затим су у цркви Успења Пресвете Богородице одслужени миса и православни молебан. Са концертним програмом у дворцу Витанц иступио је академски октет „Глинка“ из Петрограда.

27. јула одржана је свечана спомен-свечаност са парастосом у руској капели под Вршичом, којем чину су присуствовали: председник Словеније Борут Пахор, председник Парламента Словеније Јанко Вебер, шеф Државног савета Словеније Митја Бервар, министар иностраних послова Карло Ерјавец, министар економског развоја и технологије Метод Драгоња, министар образовања, науке и спорта Јернеј Пискало,  министар инфраструктуре и територијалног планирања Само Омерзал, амбасадор Републике Словеније у Москви Примож Шелиго, апостолски администратор Надбискупије Љубљане и председник Конференције католичких словеначких бискупа Андреј Главан.

После парастоса Преосвећени Андреј се обратио присутнима поздравним словом у којем је, између осталог, истакао да је капела, подигнута у спомен на руске ратне заробљенике а брижљиво чувана од стране словеначког народа, постала центром јединства руског и словеначког народа, њиховог дијалога и стремљења ка будућности. Свечаност је настављена концертом мушког хора Вокална акедемија Љубљана, а завршена концертним програмом хора Росошанске епархије.

После пријема за поштоване госте настављено је дружење чланова Друштва „Словенија-Русија“ са гостима из Руске Федерације и Словеније. Увече Руска је амбасада приредила пријем.

***

Меморијалне свечаности у 2014. години имају нарочити значај, тим више што су то прве у низу спомен-догађања која се обележавају у Руској капели. Ове године се, дакле, обележава стогодишњица од Првог светског рата, а 2015. – седамдесетогодишњица победе над фашизмом, а 2016. године – 100 година од подизања Руске капеле и 20 година рада Друштва „Словенија-Русија“.

Иначе, капела на Вршичу је подигнута 1916-17. у спомен на изгинуле руске ратне заробљенике док су подизали пут кроз ове планинске пределе и притом их засула лавина.

Извор: Московска Патријаршија (с руског Р. Ракић)

На Вршичу обављен чин парастоса Русима изгинулим 1916. године
На Вршичу обављен чин парастоса Русима изгинулим 1916. године
На Вршичу обављен чин парастоса Русима изгинулим 1916. године
На Вршичу обављен чин парастоса Русима изгинулим 1916. године