Фондација „Патријарх Павле“ помаже угрожене у поплавама

У Патријаршији српској у Београду 25. септембра 2014. године одржана седница Управног одбора Фондације „Патријарх Павле“

Седницом је председавао Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј у својству председника. Присуствовали су Његово Високопреосвештенство Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, протојереј-ставрофор Трајан Којић, г. Градимир Станић и г. Милан Андрић, секретар Одбора. Разматран је извештај о финансијском пословању Фондације у протеклом периоду, као и о оствареним и реализованим средствима у складу са Статутом Фондације и Правилником о додели помоћи. Финансијски извештај је поднео благајник Раде Минић.

Управни Одбор је узео на знање извештај о прикупљеним и реализованим средствима на име помоћи поплављеним подручјима у Републици Србији и Републици Српској. Највећи део средстава донирали су Московска патријаршија, Бугарска патријаршија, Кипарска архиепископија, Грчка архиепископија, Српска Православна Црква и дијаспора у Сједињеним Америчким Државама и Канади, Православна Црква у Чешкој, Варшавска митрополија, Епархија британско-скандинавска Српске Православне Цркве и Српска православна црквена општина Јоханесбург. Ова средства су одмах достављена епархијама: ваљевској, жичкој, шумадијској, зворничко-тузланској, бањалучкој, шабачкој, сремској и браничевској, које ће организовати непосредну доделу помоћи угроженима на канонском подручју ових епархија. Овим црквеним јединицама укупно је уплаћено 115.000.000,00 динара и 264.670,00 канадских долара.

Дубоко потрешени и најновијим елементарним непогодама које су задесиле исток наше отаџбине, Фондација „Патријарх Павле“ је одлучила да Епархији тимочкој, са седиштем у Зајечару, додели новчану помоћ за најугроженије у граду Кладову и местима у околини, у износу од 10.000.000,00 динара.

Истовремено, одобрена је и финансијска помоћ за санацију Епархијског двора и Придворне капеле у Вршцу, који су оштећени у поплавама у јулу месецу 2014. године.

Активности Фондације „Патријарх Павле“, у циљу прикупљања средстава ради помоћи подручјима погођеним елементарним непогодама, наставиће се и у наредном периоду. Стога молимо све људе добре воље да у складу са својим финансијским и материјалним могућностима, донирају средства Фондацији која ће обезбедити да се путем црквених јединица на терену, на најефикаснији начин помогне свим лицима којима је подршка и помоћ у тешким животним тренуцима њихових породица најнеопходнија.

Текући рачун Фондације „Патријарх Павле“ код Комерцијалне банке а.д.

  • 00-739-0002170.1 – девизни
  • 205-480-06 - динарски

Такође, размотрени су најургентнији захтеви и одобрена средства за помоћ најугроженијој деци, односно финансирање трошкова њиховог лечења у земљи и иностранству. Посебна помоћ је додељена Центру за помоћ и рехабилитацију особа са посебним потребама „Кућа светлости“, ради помоћи у оснивању Регионалног центра за слепу децу.