Бањалука: Откривен споменик Стефану Немањи

Испред Музеја Републике Српске у Бањалуци јуче је откривен споменик Стефану Немањи.

Споменик једном од најзначајнијих српских владара, испред Музеја Републике Српске открио је предсједник Републике Српске Милорад Додик, а освештао га је Патријарх српски Иринеј.

"Ово је још један догађај у Бањалуци који оснажује упорно оно што желимо свакоме да кажемо - да је наша тежња да развијамо слободну, демократску, што јачу и што самосталнију Републику Српску", рекао је Додик обраћајући се великом броју грађана Бањалуке и угледних гостију. Додик је нагласио да је сасвим легитимна тежња једног народа да направи државу. "И наша тежња јесте да Република Српска буде што мање ентитет и што више држава. И то показујемо као своју искључиву способност кроз вријеме које је иза нас, а тек треба да докажемо у времену које долази", истакао је Додик.

Његова Светост Патријарх српски Иринеј рекао је да је Стефан Немања оставио трајан споменик у српској историји, те да су неке његове поруке упућене Србима и данас актуелне. "Ријечи Стефана Немање упућене Србима су да чувају своју вјеру, језик, културу и историју. Те ријечи било би добро данас поновити и у Републици Српској и Србији и Србима широм свијета", нагласио је српски патријарх.

Патријарх Иринеј рекао је да је таква поука и савјет Стефана Немање потребна и данас српском народу. Његова светост паријарх Иринеј рекао је да је велика част што је данас откривен споменик Стефану Немањи у Бањалуци, први такав у српским државама Републици Српској и Србији.

Патријарх Иринеј је освештао споменик Стефану Немањи, уз саслужење владике бањалучког Јефрема и свештенства Бањалучке епархије.

Откривању споменика присуствовали су предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, потпредсједник Српске Емил Влајки, министри у Влади Српске, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић, генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић, дикректор Републичког секретријата за вјере Драган Давидовић, градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић, градоначелник Новог Сада Милош Вучевић, предсједник Фонда "Достојанство" Мирослав Паровић и други угледни гости и грађани Бањалуке.

Споменик је дјело новосадског умјетника Љубомира Шћепановића, а поклон је новосадског фонда "Достојанство", чији је оснивач Организација "Трећа Србија". На овај начин обиљежава се 900 година од рођења Стефана Немање. Предсједник Додик у Палати Републикеје разговарао са Патријархом српским г. Иринејем, а сусрету је присуствовао и Владика бањалучки г. Јефрем.

Извор: http://rtrs.tv/vijesti/vijest.php?id=124020