Освећење цркве Светог Георгија у Зминици код Жабљака

Лепота ће спасити Свет, Ф. М. Достојевски

Архијерејска Литургија коју су служили митрополит Амфилохије, епископи Атанасије, Јоаникије и Лонгин, уз саслуживање двадесетак свештеника и ђакона, као и учешће око хиљаду окупљених верника, обележила је освећење цркве Светог великомученика Георгија у Зминици код Жабљака. Звоно са црквеног звоника по први пут даје литургијски садржај древној тишини ненарушене лепоте природе.

Радост ове осунчане свечаности увеличали су и угледне званице Олга и Анте Иванковићи из Чикага, Академик Матија Бећковић, као и бројни заслужни домаћи и страни гости из Црне Горе, Србије и других земаља Европе и Америке. Трпеза љубави која је уследила освећењу цркве и звоника окупила је већину верника и посетилаца у прелепој долини подно цркве окруженој боровом и јеловом шумом, Зминичким језером, с погледом на масиве Сињајевине и Корман. Званице и остали гости били су поздрављени мудрим и подстицајним речима Митрополита Амфилохија, владика Атанасија и Лонгина, Академика Матије Бећковића и др Божидара Бојовића.

Тако је необично лепа природна целина употпуњена духовним и архитектонским драгуљем цркве Светог Георгија саграђене по пројекту једног од најаутентичнијих црквених архитекти нашег доба, Пеђе Ристића. Саграђена по узорима старорашке и старохерцеговачке архитектуре, од тесаног камена, са кровом од борове шиндре, великим крстом и звоником по угледу на народно динарско црквено градитељство, ова црква предтавља значајно сведочанство стваралачког доприноса у спајању духовног и културног наслеђа са савременоћу.

Првобитно полагање оснивачке повеље и освећење темеља цркве Светог Георгија зминичког било је учињено чинодејством епископа Будимског Данила и Никанора Банатског, тада администратора Митрополије Црногорско-приморске, на дан Светог Преображења Господњег, сада већ далеке 1990 године. Свечано освећење почетка градње ове цркве обавио је 1991 Митрополит Црногорско приморски и Скендеријски Амфиохије. Уздизање крста на куполу цркве освећено је чинодејтвом блаженопоившег Патријарха српског Павла, на Преображење Христово 1994 године.

Градње овог јединственог амбијенталног богослужбеног здања почела је Божијом благодаћу после духовног доживљаја Госпође Олге Иванковић, рођене Гвозденовић, када је по први пут посетила Зминицу, Шаранце и Језера септембра 1990. Том духовном надахнућу претходила је славска трпеза љубави Светог Преображења у Зминичком дому Бојовића началствовањем Митрополита Амфилохија, којом пригодом је један од присутних званица и мештана тихо изразио жељу да се импозантна зидина куле старог Новице Бојовића угради у цркву извише древног гробља у Зминици. Промислом Божијим, славска интуција, која је у неизвесности предратне резигнације изгледала недостижно, постаје стварност доласком Олге Иванковић по први пут у Зминицу, неких пар седмица после тога.

После свечано освећења прошлог 19 јула, и овога пута на потстицај благоверне Госпође Олге Иванковић, почиње живописање цркве Светог Георгија. Један од најугледнијих грких живописаца, отац Стаматис Склирис, изобразио је у купполи цркве зминичке Христа Пантократора, једно од најбољих његових остварења.

Зминица, лета Господњег 2014.
Б.И.Б.