Богослови-волонтери у раду са слијепим и слабовидим особама

Богослови-волонтери у раду са слијепим и слабовидим особама
Богослови-волонтери у раду са слијепим и слабовидим особама
Богослови-волонтери у раду са слијепим и слабовидим особама
Богослови-волонтери у раду са слијепим и слабовидим особама

Богослови-волонтери (ученици Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи), придружили су се акцији обиљежавања Међународног дана особа са инвалидитетом, тако што су, у сарадњи са Црвеним Крстом - Фоча и Домом здравља у Фочи, у сриједу, 3. децембра 2014. године, учествовали у акцији посјете и прегледа слијепих и слабовидих лица. С обзиром да се овај дан у јавности више веже за особе ометене у развоју, одлучено је да се ове године пажња усмјери на лица са оштећеним видом.

Доктор Радан Милетић, заједно са помоћним особљем ДЗ у Фочи и ученицима Богословије, прво је посјетио чланове Удружења слијепих и слабовидних, који, због својих здравствених проблема, нису били у могућности да присуствују скупу чланова у просторијама Црвеног Крста.

Посјета Миладину Костовићу из Устиколине код Фоче, младим богословима ће остати у дубоком сјећању. Миладин живи у трошној кући, у свега неколико квадрата, без најосновнијих животних потрепштина. Будући да је слијеп и једва покретан, о њему се брине његов син. Овом приликом, љекари су обавили преглед, предавши пацијенту неопходне лијекове.

Скуп чланова Удружења слијепих и слабовидних, одржан у просторијама Црвеног Крста у Фочи, са почетком у 13,00 часова. Ово удружење је основано од стране UN-a 1992. године, а чине га цивилни инвалиди – 27 корисника са простора три општине: Фоча, Калиновик и Чајниче.

Предјседница удружења, госпођа Дара Ђајић је најприје поздравила све присутне,  уручивши им захвалнице. Затим се, пригодним ријечима, обратила и замјеница начелника општине Фоча, госпођа Раденка Срндовић, похваливши рад чланова и нагласивши да је у наредном периоду планирана још боља сарадња општинске Управе и овог Удружења.

Након тога, обављен је и преглед свих чланова од стране доктора (мјерење притиска и шећера у крви).

Ово је још једна у низу заједничких акција Управе Богословије и Центра за ментално здравље Дома здравља у Фочи, која је овога пута реализована у сарадњи са Црвеним Крстом – Фоча. Акција је организована у циљу обучавања богослова у раду са особама са одређеним степеном инвалидности, у овом случају са слијепим и слабовидим лицима.

Извор: Богословија Светог Петра Дабробосанског