Слава Издавачке куће Дабар

Слава Издавачке куће Дабар
Слава Издавачке куће Дабар
Слава Издавачке куће Дабар
Слава Издавачке куће Дабар

Издавачка кућа Митрополије дабробосанске „Дабар“ у Добрунској Ријеци код Вишеграда прославила је, у суботу 29. новембра 2014. године, своју крсну славу Светог апостола и јеванђелиста Матеја.

У сали народног дома манастира Светог Николаја у Добрунској Ријеци код Вишеграда славски обред обавио је настојатељ манастира Добруна архимандрит Калистрат Бобушић, уз саслужење протојереја-ставрофорâ Милосава Видаковића и Саве Брадоњића.

Честитајући братству манастира и уредништву „Дабра“ крсну славу, игуман Калистрат подсјетио је да је Бог појединце обдарио да раде разне послове, а монахе из Добрунске Ријеке да издају књиге и часописе и тако шаљу духовне и људске поруке вјерницима и осталим грађанима.

У пригодној бесједи игуман је подсјетио на историјат и значај Издавачке куће „Дабар“, посебно истичући заслуге архимандрита Јована Гардовића, који уз помоћ монашког братства и бројних сарадника успијева да приређује нова издања духовних и других књига, те часопис „Дабар“, један од најцјењенијих у оквиру Српске Православне Цркве.

Главни и одговорни уредник „Дабра“ архимандрит Јован Гардовић рекао је да је Издавачка кућа „Дабар“ за више од 15 година успјела да припреми и изда 49 бројева часописа „Дабар“, а јубиларни 50 број очекује се у јануару.

„У часопису пратимо смјернице Христа, да сваки број обухвата поруке по питању како да се ријеши проблем, а када се рјешава проблем са Богом и црквом сваки проблем је рјешив. То је уједно и концепција `Дабра`. Радосни смо што можемо да пренесемо дар Богу са славом коју прослављамо и да упутимо поруку љубави и мира, јер смо се успавали похлепом и егоизмом“, појашњава отац Јован.

Он подсјећа да је први број „Дабра“ изашао осамдесетих година у Сарајеву, а настављен је у Добруну 1996. године. За то вријеме штампано је на десетине књига духовног садржаја, међу којима су уџбеници за потребе студената Богословског факултета у Фочи и Београду, као и неколико збирки пјесама.

„Најновији пројекат је штампање фототипског издања Сарајевског преписа „Законоправила“ Светог Саве. Такође, све бројеве `Дабра` смо прилагодили интернету и могу се наћи на интернет страници Митрополије дабробосанске“, навео је Гардовић.

Извор: Митрополија дабробосанска