Поглавари Руске Православне Цркве и Православне Цркве у Америци служили Литургију у Успенској храму московског Кремља

Поглавари Руске Православне Цркве и Православне Цркве у Америци служили Литургију у Успенској храму московског Кремља
Поглавари Руске Православне Цркве и Православне Цркве у Америци служили Литургију у Успенској храму московског Кремља
Поглавари Руске Православне Цркве и Православне Цркве у Америци служили Литургију у Успенској храму московског Кремља
Поглавари Руске Православне Цркве и Православне Цркве у Америци служили Литургију у Успенској храму московског Кремља

4. децембра 2014. године, на празник Ваведења Пресвете Богородице, и 97-годишњицу од устоличења светитеља Тихона, Патријарха сверуског, Свјатејши Патријарх московски и све Русије Кирил и Његово Блаженство Митрополит свеамерички и канадски Тихон служили су Божанску Литургију у Патријархалном Успенском храму московског Кремља.

Предстојатељима Руске Православне Цркве (РПЦ) и Православне Цркве у Америци (ПЦА) саслуживали су Митрополит волоколамски Иларион, председник Одељења за спољне црквене односе Московске Патријаршије; Епископ толедски Александар (Православна Црква у Америци); Епископ солнечногорски Сергије, руководилац Управне канцеларије Московске Патријаршије; Епископ подолски Тихон; Епископ нарофомински Јован, управник патријаршијских парохија у САД; протојереј Владимир Диваков, секретар Патријарха московског и све Русије у Москви; архимандрит Александар (Пихач), настојатељ московског Подворја Православне Цркве у Америци; протојереј Николај Балашов, заменик председника ОСЦО МП; протојереј Јован Џилионс, генерални управитељ ПЦА; протојереј Ерик Тоси, секретар ПЦА; протојереј Игор Јакимчук, секретар ОСЦО за међуправославне односе; протојереј Назарије Полатаико, секретар Канадске архиепископије ПЦА; протођакон Јосиф Матусјак, секретар предстојатеља ПЦА; протојереј Владимир Хулак, проректор за наставу на Московској духовној академији; свештенство града Москве.

Литургији су присуствовали и директор за спољне и међуцрквене односе ПЦА протојереј Леонид Кишковски и други чланови делегације ПЦА.

На Литургији је појао хор Заиконоспаског манастира Благозвоница.

Патријархалном богослужењу на празник Ваведења Пресвете Богородице присуствовали су традиционално припадници Војне академије стратешких ракетних снага императора Петра Великог, који славе овај празник јер је тог историјског дана основана њихова Академија.

Након Литургије Његова Светост Патријарх московски и целе Русије Кирил обратио се учесницима богослужења пригодним речима. Предстојатељ РПЦ поздравио је Блажењејшег Архиепископа вашингтонског, Митрополита свеамеричког и канадског Тихона и поклонио  му крст и панагију.

Митрополит Тихон је одржао слово, у коме је, између осталог, рекао да је „Православна Црква у Америци  добила много поклона од Руске Православне Цркве. Први руски мисионари засадили су семе православне вере у Северној Америци, када су стигли на Аљаску пре 220 година из манастира Валаама. Познат по својој скромности, лојалности и љубави, монах Герман, који је био члан мисионарске групе, постао је први православни светитељ у Новом свету. Њега је канонизовала Православна Црква у Америци 1970. године.

Велики мисионар XIX века Свети Инокентије (Венијаминов) почео је пастирску службу на Аљаски. И тамо, као раније у Сибиру, он умножава своје таленте као мисионар, а окончао је живот као Митрополит московски. Светог Инокентија је 1977. г. Руска Православна Црквана причислила сабору светих на молбу Православне Цркве у Америци.

Свети Тихон, Патријарх московски, као Епископ (касније Архиепископ) почетком XX века делао је неколико година на челу православне мисије у Северној Америци. Док је руководио овом мисјом, проширио је своје активности по читавој Америци, како по Сједињеним Државама и тако и у Канади. Свети Тихон је предвидео будућност ове мисије у смислу да ће једног дана настати Аутокефална Православна Црква у Америци.

Године 1970. Руска Православна Црква је даривала аутокефалност Православној Цркви у Америци, чиме је испунила пророчанство Светог Тихона. Овј чин је учинио да млада Православна Црква у Америци  буде њена сестринска Црква.

У историји која је била изложена укратко, видимо много патње и много тешкоћа, много радости и великих достигнућа. У XX веку настаје период злостављања и прогона Руске православне цркве, која је дала свету веома много мученика и исповедника који су сведочили о Христу.

Крајем прошлог века започелo je време обнове и препорода  православнoг живота у Русији. Данас видимо да Руска Православна Црква испуњава свој мисионарски   задатак у руском друштву проповедајући реч Божју и служећи људима делима милосрђа.

Двадесети век је био век тежак и за Православну Цркву у Америци. Наиме, Руска револуција и прогон Православне Цркве у Русији одразили су се и на црквени живот у Америци. Деценијама нормално општење, пуно заједништво између Русије и Америке нису били могући. Црква у Америци је   је овом периоду задобила нову снагу и нову визију своје мисије и свога идентитета.

Данас Православна Црква у Америци види плодове мисионарског раста у броју нових парохија, мисија, манастира, богословија, верских образовних програма за децу и младе и у шзампању многих дела, научних и популарних, а све на  тњеме из православног богословља.

Имамо јаке историјске и духовне везе са Руском Православном Црквом. Разнообразност коју взапажамо у Православној Цркви уАмерици чини да смо повезани и са другим православним Црквама. У нашим парохијама имамо  Румуне, и Албанце, вернике  из Русије и Украјине, Пољске, Чешке и Словачке, Бугарске, из Антиохијске, Јерусалимске и Грчке Цркве.

Ваша Светости! Данас савршена Божанска Литургија јесте празник вере, радости и љубави. Ми овде осећамо присуство светих Инокентија и Тихона, отуда захваљујемо Богу на Његовој љубави и Његовом милосрђу.

Као израз наше благодарности  Вашој Светости на гостопримству указаном мени и мојој делегације, желео бих да вам уручим копију Ситкинске иконе Матере Божје. Њу је 1850. године даривала Руско-америчка компанија саборном храму Архангела Михаила у Ситки на Аљасци, где и данас борави и представља утеху за вернике широм Аљаске, али и широм Северне Америке. Да, то ће бити благослов за Вас, Ваша Светости, и за епископе, свештенство, вернике Руске Православне Цркве."

Том приликом је поглавар  Руске Цркве такође уручио докторски крст протојереју Владимиру Хулапу, проректору за наставу Духовне академије у Петрограду.

Извор: OCP