Митрополит Порфирије: Богат значи имати Бога у себи

Митрополит Порфирије: Богат значи имати Бога у себи
Митрополит Порфирије: Богат значи имати Бога у себи
Митрополит Порфирије: Богат значи имати Бога у себи
Митрополит Порфирије: Богат значи имати Бога у себи

У недељу, 7. децембра 2014. године, Његово Високопреосвештенство Митрополит загребачко-љубљански др Порфирије служио је свету архијерејску Литургију у Саборном храму Преображења Господњег у Загребу.  На свечаном литургијском сабрању Митрополиту су саслуживали архимандрит Данило, протосинђел Венијамин из Епархије бихаћко-петровачке, јеромонах Никон, презвитери Марко Ногић, Душко Спасојевић, Слободан Лалић, Михајло Жикић и ђакони Драган Радић, Зоран Радић и Бранимир Јокић. Око две стотине верника загребачке парохије и ове недеље испунило је Светопреображенски храм. Појао је хор Саборног храма у Загребу.

Вернима се обратио митрополит Порфирије тумачећи смисао и приближавајући значај прочитане јеванђелске приче из Лукиног јеванђеља о безумном богаташу која је, по Митрополитовим речима актуелна данас глобално, али актуелна је и лично, јер Господ се увек обраћа и свима заједно, и свакоме од нас појединачно. Ми ћемо ову причу и ову реч Господњу искористити не да бисмо осуђивали и критиковали оно што је изван нас и што је глобално - него да бисмо ми, хранећи се речју Божјом, за себе, за свој живот добили духовну корист.

- Способности, таленти, вештине које смо добили добре су и благословене. Оне су нам дате да будемо креативни, да будемо ствараоци, да стичемо, ако хоћете, и материјална богатства, али стварајући, креирајући и стичући увек морамо знати да је то пре свега плод дара Божјег, промисла Његовог, па на крају крајева, као што каже ова прича, и добре године, то јест доба повољних услова да ми своје таленте и способности реализујемо, да они уроде плодом. На крају, не треба да се уздамо у материјална добра која смо стекли, него треба да се богатимо у Богу. Наш језик је диван и он сам по себи открива и објашњава што то значи бити богат. Богат значи имати Бога у себи. Имати Бога за основну нашу вриједност и богатство и иметак, истакао је Митрополит. 

По установљеној пракси, након Литургије, сабрање верних се окупило око Митрополита у просторијама Музеја Српске Православне Цркве где је разговарано о предстојећим предавањима, трибинама и догађајима којима се планира обогатити црквено-духовни живот и обележити значајне јубилеје за Православну Цркву у Загребу у наредној години.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска