Владика Теодосије: Подигнимо храм Светог Саве у Дежеви!


www.dezeva.eparhija-prizren.com

Позив Његовог Преосвештенства Епископа рашко-призренског господина Теодосија

Драга нам у Христу браћо и сестре! Као Епископ рашко-призренски и архипастир православног верног народа на древним просторима Раса, Косова и Метохије упућујемо овај јавни позив свим верним чадима наше Цркве да својим прилозима помогну изградњу храма Светог Саве у његовом родном селу Дежеви код Новог Пазара.

Изградња овог храма важна је не само за нас који живимо на овим просторима, сведочећи веру православну којој су нас својим животом и делима учили Свети Сава и свети Немањићи, већ и за све Србе широм српских земаља и у дијаспори. Док у Београду наша Црква и верни народ подижу велелепни храм Светог Саве на Врачару, у његовој родној Дежеви подижемо скромнији храм на месту где је највећи међу Србима светитељима угледао светлост овога света давне 1174. године, и први пут осетио топлину загрљаја својих благоверних и светих родитеља Стефана Немање и Ане, у монаштву - Симеона и Анастасије. Зато, с правом можемо да кажемо да животни пут Светог Саве почиње у Дежеви која је тада била у срцу српских земаља, недалеко од престоног Раса и древне и најстарије српске Петро-Павловске цркве, уз које ће касније бити подигнуте велелепне немањићке задужбине -Ђурђеви Ступови и Сопоћани, као сведоци колико је овај крај био и остао важан за српски народ и то не само за његову духовност и културу, већ и за његову државност.

Надомак Дежеве, у Петровој цркви, крштен је и отац Светог Саве, Свети Симеон Немања. Ту су одржавани народни српски сабори и доношене најсудбоносније одлуке које су утрле пут српској историји наредних векова. У српском двору у Дежеви живели су први српски владари, почев од жупана Немање и Светог краља Милутина коме је брат Свети краљ Драгутин управо на сабору Дежеви предао престо 1282. године.

С тога је изградња храма Светог Саве у Дежеви изградња заветне цркве, којом изражавамо благодарност за све оно што смо примили од Светог Саве и благородне лозе Немањића. Истовремено, ово је прилика за све Србе, где год они живели широм света, да уграде макар једну циглу у овај заветни храм, како би се дежевском долином поново зачула црквена звона у славу Бога коме су благочестиви Немањићи тако предано служили оставивши нам у завештање све оно што чини темељ нашег духовног и народног идентитета.

Остајемо у молитвеној нади да ће се на овај наш скромни позив одазвати сви они којима је стало да учврстимо наше постојање на овим историјским српским просторима и заједно покажемо да своју будућност можемо да градимо једино на темељу оних вредности које нам је оставио Свети Сава, први Архиепископ српски.

С благословом Божјим

Епископ рашко-призренски
ТЕОДОСИЈЕ

Инструкције за уплате из иностранства:

Instructions for payment - eur
Intermediary Bank / Correspondent Bank

SWIFT – BIC: DEUTDEFF
Name: DEUTSCHE BANK AG
City, Country: FRANKFURT AM MAIN, GERMANY

Account with institution / Beneficiary's Bank

SWIFT – BIC: KOBBRSBG
Name: KOMERCIJALNA BANKA AD BEOGRAD
Street: Svetog Save 14
City, Country: 11000 Belgrade, Republic of Serbia

Beneficiary

IBAN/ Account Number: RS35205007390001724039
Company name: EPARHIJA RAŠKOPRIZ.I KOSOVSKOMET.
Street: GRAČANICA
City, Country: GRAČANICA, REPUBLIC OF SERBIA