Света архијерејска Литургија у Дрнишу

Света архијерејска Литургија у Дрнишу
Света архијерејска Литургија у Дрнишу
Света архијерејска Литургија у Дрнишу
Света архијерејска Литургија у Дрнишу

У недељу 26. по Духовима, 7. децембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ далматински г. Фотије служио је, уз саслужење свештенства Епархије далматинске, свету архијерејску Литургију у Дрнишу.

Епископ Фотије се обратио присутним верницима изразивши велику радост због окупљања у цркви Успења Пресвете Богородице која је у својој дугој историји више пута обнављана, па чак и изнова грађена, али је увек остала важан центар православља у Далмацији.

- Храму који чува чудотворну икону Богородице Дрнишке и данас је потребна обнова и помоћ, као што је потребна и свима онима која је невоља натерала да напусте своје домове, па је тако наша мисија како обнова храмова, тако и обезбеђивање услова за повратак српског народа на подручје Далмације и што бољих услова живота за оне који су се већ вратили, рекао је епископ Фотије.

Он нас је позвао да се поучимо из јеванђељског предања о богаташу и убогом Лазару, те да се не предајемо искушењу охолости, јер само кроз милосрђе и бригу о ближњем свом можемо се старати о својој души која је уистину наше највеће богатство. Примере можемо наћи у животима светитеља који се на данашњи дан прослављају,

Свете великомученице Екатерине Синајске и Светог великомученика Меркурија, који су у Христу видели највећу славу и богатство, те га се нису хтели одрећи ни на највећим мукама, па су за Њега и пострадали, јер су знали да је истинска мудрост реч Божија, закључио је епископ Фотије.

Након свете Литургије, епископ Фотије је освештао Парохијски дом у коме је приређена трпеза љубави за све присутне.

Извор: Епархија далматинска