Исписани графити “UÇK“ и “KOSOVA“ у улазној порти манастира Зочиште

У петак, 5.децембра у јутарњим сатима, радници манастира Свети Врачи у Зочишту приликом доласка на посао приметили су  два графита “UÇК“ и ,,KOSOVA“ на зиду са десне стране од капије улазне манастирске порте. Радници су обавестили братију, а братија полицајца КПС-а који је био на смени испред манастира. Полицајац је, пошто је и сам дошао на лице места и видео графите, обавестио станицу КПС-а, после чега су у Зочиште дошле патроле КПС-а из Ораховца и Призрена. Они су утврдили да су графити исписани каменом по зиду на којем је нанет слој цементног млека. Поред зида се видео и свеж траг обуће починиоца, који је указивао да је починиоц у порту ушао кроз распуклину на зиду близу капије, а не кроз манастирску капију, ,,па дежурни полицајци нису могли да га виде“.

Исписивање графита је још једна провокација, вероватно са циљем да унесе  немир међу братијом и радницима у манастиру. Није ово први пут да се исписују графити на зидовима манастира, али сваки пут је то ново упозорење братији да мора бити на опрезу, да се не опушта превише, јер Бог зна како све може бити. Осим вербалних провокација уназад десет година од почетка обнове манастира, које су ишле од псовки упућених братији и узвика,, Идите у Србију“, братији и народу у околини су познате чињенице  да је братство манастира 1998. киднаповано од стране УЧК и да је ослобођено тек на интервенцију Међународног црвеног крста. Манастир је миниран и спаљен 1999. године и додатно оштећен у нередима 2004. године. Садашње братство вратило се у манастир након обнове, која је почела 2005. године.

Манастир је од 2010. године под заштитом косовске полиције, али очигледно, присуство полиције није сметало изгредницима да уђу у манастир, као што не смета ни онима који редовно провоцирају и вређају монахе пролазећи поред манастира.

Извор: Епархија рашко-призренска