Пријем за директоре београдских школа

Пријем за директоре београдских школа
Пријем за директоре београдских школа
Пријем за директоре београдских школа
Пријем за директоре београдских школа

Његова Светост Патријарх српски г. Иринеј уприличио је данас, 9. новембра 2014. године, у Патријаршији српској у Београду пријем за директоре основних и средњих школа са теритиорије Архиепископије београдско-карловачке.

Свечани пријем почео је Молитвом Господњом коју је отпевао хор Богословије Светог Саве из Београда. Уследиле су речи срдачне добродошлице Патријарха српског г. Иринеја: - Поштовани директори београдских основних и средњих школа, представници Министарства просвете, науке и технолошког развоја, представници Завода за унапређивање образовања и васпитања, драго ми је да Вас могу поздравити у Нашем и Вашем дому, у Патријаршији српској. Драго ми је да можемо разговарати о будућности наше деце, о предмету веронауке и црквеним представницима у школама на територији Архиепископије београдско-карловачке.

Протојереј-ставрофор проф. др Драгомир Сандо, председник Катихетског одбора Архиепископије београдско-карловачке, је подсетио да се и и ове године наставља традиција да Његова Светост на празник Светог Алимпија Столпника директорима београдских школа отвара врата свог дома да би са њима разговарао о заједничком раду на просвети младих. Професор Сандо је подсетио на дугогодишњи рад Патријарха српског Иринеја као наставника у богословским школама, али и као члана Светог Синода задужног за унапређивање рада црквених просветних установа.

Он је подсетио присутне да се тренутно на Православним богословским факултетима Српске Православне Цркве образује преко 400 студената по новом наставном плану и програму који укључују предмете педагогију, катихетику и методику. Он је подсетио и да се редовно орагнизују семинари на којима верочитељи усавршавају своја знања и позвао да се са доста пажње приступи раду вероучитеља у школама.

- Постоје проблеми које само заједничим радом можемо решити, а овакви сусрети доприносе томе на најбољи начин, рекао је професор Сандо.

Патријарх српски г. Иринеј је изразио задовољство данашњим сусретом, присећајући се времена када су овакви састанци били апсолутно немогући. - Данас постоје и уставне и практичне могућности да се отоврено и заједнички ради на верском образовању младих нараштаја, који су изложени многобројним искушењима у данашњем свету. Црква и школа, као највиши аутритети, морају да раде на очувању и развоју хришћанских вредности. Црква са пажњом одабира људе који предају веронауку, јер они морају својим знањем, али и животом и делима, да сведоче истину Христову ученицима. Они морају своје дужности да обављају са пуном свешћу и њихов рад мора да буде у складу са највишим стандардима образовања и васпитања.

- У Цркви имамо довољан број кандидата за вероучитеље, тако да можемо да заменимо оне који се нису показали достојним школске службе, рекао је патријарх Иринеј.

Патријарх је истакао и да статус веронауке у настави треба да се унапреди и изједначи са осталим предметима које ђаци уче у школи. 

У име директора београдских школа Његовој Светости се обратио директор Пете београдске гиманазије г. Савић Минић, који је захвалио на уприличеном сусрету, који је за њега и његове колеге велики подстрек и благослов.

- Непосредан повод за наш данашњи сусрет је предмет веронауке у нашим школама. Време је показало да је вишегодишња расправа да ли је веронаука потребна нашој деци била изалудна. Веронаука је потребана нашој деци, враћена је у српске школе и на зидовима наших учионица поново стоји слика оснивача Српске Цркве и школе. Верска настава је основа за духовну обнову школства и нашег народа. Она је предуслов за сваки препород. Веронаука је услов да се у наше школе врате оне најважније јеванђељске врености: љубав, слога, праштање, покајање, човекољубље... Искуство са вероучитељима у нашој школи је више него позитивно. Шест вероучитеља, који су до сада радили код нас,  били су украс школе, колеге какве би свако пожелео. Нажалост, чули смо да у неким школама није био такав случај. Користим прилику и да још једном позовем на изједначавање правног положаја вероучитеља са другим наставницима, истакао је професор Минић пожелевши Патријарху српском Иринеју многа блага љета на трону Светог Саве, оснивача српске школе.

Високи службеник Министраства просвете, науке и технолошког развоја гђа Снежана Павловић присутне је информисла о раду Комисије за верску наставу Владе Републике Србије, којом председава Преосвећени Епископ бачки г. Иринеј. Комисија је највише напора уложила да се правни статус вероучитеља изједначи са статусом осталих наставника, што је усаглашено и са релевантним синдикатима просветних радника. Гђа Павловић је подсетила и да се преко пола милиона ученика у нашој земљи својевољно определило да похађа наставу веронауке.

Присутнима су се обратили и заменик министра просвете, науке и технолошког развоја Љубиша Антонијевић, као и директор Завода за унапређивање образовања и васпитања проф. др Зоран Аврамовић.

Професор Драгомир Сандо је посебно поздравио присутног директора Немачке школе г. Штефана Виденхофена.

Пријему су присуствовали главни секретар Светог Архијерејског Синода протојереј-ставрофор др Саво Јовић и директор Управе за сарадњу са Црквама и верским заједницама др Милета Радојевић.