Уска стаза страдања до царства Божје љубави

Уска стаза страдања до царства Божје љубави
Уска стаза страдања до царства Божје љубави
Уска стаза страдања до царства Божје љубави
Уска стаза страдања до царства Божје љубави

У  недељу двадесет шесту по Духовима, на празник Свете великомученице Екатерине и Светог великомученика Меркурија, 7. децембра 2014. године, Његово Преосвештенство Епископ новосадски и бачки господин Иринеј началствовао је Евхаристијским сабрањем, уз саслужење свештенства Саборног храма и новосадских ђакона.

По сведочењу Његовог Преосвештенства Епископа новосадског и бачког г. Иринеја, да бисмо разумели и у својим животима применили поуке из јеванђелских прича морамо обратити пажњу на околности у којима су оне настале.

- У временима када су у лику и делу Спаситеља света, многи гледали и очекивали неког силног и ововременог цара, а Он указивао да Царство Његово није од овога света и да је Његова слава пут ка Голготи и све што он доноси са собом, неки су људи имали препирку око поделе имања. Тим поводом је и испричана данашња јеванђелска прича о безумном богаташу и лажном богаству. Прво што запажамо у данашњој јеванђелској причи, јесте чињеница да за добијено богаство безумни богаташ није узнео хвалу Дародавцу свих добара. Њему не долази у ум мисао да добијено на дар од Господа, бар један део од мноштва дарова, подели са онима који су у невољи и којима је помоћ потребна. Једино о коме мисли  у свом монологу, јесте само он. Нажалост, то је образац и начин живота и данашње цивилизације, која је некада била хришћанска, а данас је потрошачка. Он повезује радост живљења са уживањем, не разумејући да храна и пиће нису потреба душе него тела. Реч ,,безумниче" којом га Господ назива, доводи се у везу са речима псалмопојца и пророка Давида изречених у Старом завету: ,, ...рече безумник у срцу своме, нема Бога." Зато нас Свети апостол Павле и подсећа у данашњем апостолском одељку, који је претходио читању Светог јеванђеља ,, да се не опијамо вином у коме је блуд, него да испуњавамо себе Духом Светим." Свима онима који немају а исто тако и онима који мисле да имају, данашња јеванђелска прича као живи путоказ указује на уску стазу, стазу страдања али уједно и једину стазу којом пролазећи задобијамо вечни живот у царству Божје љубави, беседио је епископ Иринеј.

Извор: Епархија бачка