Божић у Шумадији

Божић у Шумадији
Божић у Шумадији
Божић у Шумадији
Божић у Шумадији

Православна Црква слави Рођење Сина Божјег, Његов долазак у свет, Његово рођење у телу. Рођење Господа Исуса Христа је свеопшта, свечовечанска радост. Његовом рођењу радују се и небо и земља, радују се на небу анђели Божји.

Сабрана око Трпезе Господње, око Тела и Крви Господње, Црква је на Бадњи дан у Саборном храму у Крагујевцу славила Новорђеног Богомладенца и свето име Његово. Са Његовим Преосвештенством Епископом шумадијским г. Јованом који је предводио ово евхаристијско славље, саслуживало је братство Саборног храма.

На Бадње вече, у предвечерје Рођења Сина Божјег, у Саборном храму Успења Пресвете Богородице, Његово Преосвештенство Епископ шумадијски Јован са свештенством Саборног храма служио је бденије, уз присуство многобројних верника. Бденије које је служено састоји се из великог повечерја и јутрења са првим часом. На великом повечерју свечано се пева песма пророка Исаије: С нама је Бог, разумејте, народи, и покорите се, чујте до крајева земље и ојачавши покорите се... После бденија владика Јован, градоначелник Крагујевца г. Радомир Николић и председник Епархијског савета г. Радиша Пљакић испред Саборног храма су принели бадњак на ватру. Владика је премазао бадњак медом и залио вином и уз песму Дечјег хора Саборног храма и свима пожелео срећно Бадње вече, речима: Мир Божји – Христос се роди! Јер сви ми окупљени око бадњака као једна духовна породица, треба да будемо окупљени око Христа Богомладенца у миру, слози и љубави!

Нема веће радости у историји, под сунцем и над сунцем, за православне хришћане, од благовести, од јеванђеља неба земљи са доласком Богочовека, Исуса Христа, тј. о доласку Исуса Христа међу нас, Његовом оваплоћењу и очовечењу. Тај долазак је поздрављен миром и радошћу, и речима: Слава Богу на висини, а на земљи мир, и међу људима добра воља.

Речи Божићњег тропара означили су почетак Литургијске радости и славља, Рођења у телу Господа нашег Исуса Христа. Рођење Твоје Христе Боже наш, засија свету светлост разума, и у њему се они који звездама служаху од звезде научише да се клањају Теби, Сунцу Правде, и да познају Тебе, Исток с висине. Господе, слава Теби.  Христос, Сунце Правде, долази нам из Царства Божјег, са тих Божанских Небеса, да нас посети, да постане светован као и сви они који су од света, еда би сјединио Своју Божанску природу са нашом, људском природом.

Свечану Божићну Литургију је служио је Његово Преосвештенство Епископ шумадијски г. Јован, уз саслужење братства Саборног храма. Посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја прочитао је јереј Александар Ресимић.

Свом верном народу желимо срећан Божић, желимо мир Божији и људски, мир Богочовечански, мир небоземни. Благословено свима и наступајуће ново Лето доброте Господње, које нека свима буде лето мира, слободе, и време добре воље.

ХРИСТОС СЕ РОДИ! ВАИСТИНУ СЕ РОДИ!

Срећко Зечевић, протонамесник

Извор: Епархија шумадијска

Божић у Шумадији
Божић у Шумадији
Божић у Шумадији
Божић у Шумадији