Косово и Метохија - Задужбине и дарови

Косово и Метохија - Задужбине и дарови
Косово и Метохија - Задужбине и дарови
Косово и Метохија - Задужбине и дарови
Косово и Метохија - Задужбине и дарови

У склопу обележавања Дана државности Републике Србије у Галерији фресака Народног музеја у Београду отворена je изложба Косово и Метохија. Задужбине и дарови. Збирке Народног музеја у Београду.

Представљајући примере изузетно вредног иконописа, уметничког и занатског рада средњовековних стваралаца изложба Косово и Метохија. Задужбине и дарови  прилика је да се присетимо наслеђа области која је дуго времена била генератор друштвеног напретка наших простора. Посетиоци Галерије фресака у прилици су да се упознају са живописом наших средњовековних манастира који су као јединствени примерци културно-историјског наслеђа 2004. године уврштени на Унескову листу светске баштине. Уз помоћ јединственог културног блага које Народни музеј у својим збиркама чува, изложба представља духовна начела и естетске критеријуме српске средњовековне државе и уметности. Копијама фресака, иконама и каменом пластиком из манастира Дечани, Грачаница, Пећка патријаршија и Богородица Љевишка осветљава се вишеслојност напредне друштвене средине у којој су поникли.

Поред изузетних примерака монументалне средњовековне уметности у оквиру изложбе  представљена су и оригинална археолошка сведочанства захваљујући којима се може сагледати  шира историјска слика. Упознајући се са резултатима археолошких истраживања Чечена, Новог брда, Светих арханђела, Цркве Светог Николе у Призрену, Пећке патријаршије или Дечана сазнаћемо како је током средњовековне епохе изгледао свакодневни живот у несталим градовима, палатама и храмовима. Представљајући најрепрезентативније занатске рукотворине грнчарских, стакларских, каменорезачких или златарских радионица сагледаћемо како световне, тако и духовне назоре живота резиденцијалних, управних, привредних, трговачких, црквених и културних центара.

Средњовековне задужбине су у тренутку настанка биле израз вере и захвалности, а за нас данас оне су дарови који приповедају о владарима, духовности, историјским епохама. Захваљујући поставци аутора мр Бојана Поповића и каталогу чији су аутори кустоси Одељења за средњи век Народног музеја у Београду: мр Бојан Поповић, др Дубравка Прерадовић, Наташа Церовић и Бранка Иванић имамо изузетну прилику да се током посете Галерији фресака подсетимо непролазних вредности и изузетних појединаца. Изложба траје до 31. децембар 2015. године, Галерија фресака, Цара Уроша 20, Београд.

Извор: Народни музеј