Сусрет Путина и Папе помоћи ће заштити хришћани на Блиском истоку

Руска Црква сматра да ће се предстојећи састанак председника Русије Владимира Путина и папе Фрање бавити миротворачким иницијативама на Блиском истоку и у другим регионима, посебно, по питању заштите хришћана.

„Можемо очекивати да се сарадња Русије и Свете столице на овом пољу и даље успешно развија. Русија и Ватикан су веома утицајни чланови Уједињених нација, и њихове заједничке акције имају за циљ заштиту хришћана, а ако их подржавају и друге земље, могу да посебно буду успешне,“ изјавио је јеромонах Стефан (Игумнов), секретар Синодског одељења за спољне црквене односе.

Он је истакао да је проблем заштите хришћана на Блиском истоку сада „један од кључних тема у односима између Свете столице и Руске Федерације, а и у односима између Руске Православне Цркве и Римокатоличке Цркве.“

Ово угледно свештено лице се присетило потписивања резолуције о заштити хришћана на Блиском истоку и у другим регионима у Уједињеним нацијама у Женеви у марту 2015. године, што је био важан догађај. Резолуцију су иницирали Русија, Ватикан и Либан, а документ је подржало неколико десетина других земаља.

Ватикански портпарол Киро Бенедетини раније је изјавио да Папа планира да се састане са Путином 10. јуна,  а руски председнички представник за штампу Дмитри Песков је рекао да се у току припреме за тај састанак.

Извор: ОСР