Спомен-службе на Јана Хуса: 13. јуна у Хамбургу и 6. јула у Прагу

Чешки реформатор је пре 600 година у Констанцу утамничен и спаљен

Бон-Праг, 9.6.2015. – Екуменским богослужењем у суботу 13. јуна у Хамбургу обележиће се 600-годишњица  од  спаљивања на ломачи чешког реформатора Јана Хуса. Овај свештеник је 6. јула 1415. г. спаљен у Констанцу као јеретик.  На богослужењу ће проповедати бискуп Кирстен Ферс и помоћни бискуп Ханс-Јохен Јашке. Позиве су разаслала Хуситска  браћа која негују традицију свога оснивача.

На спомен-дан Јана Хуса 6. јула у Прагу се такође одржавају екуменске свечаности. У евангелистичкој цркви светог Спаса богословски разговор водиће кардинал Милослав Влк, амбасадорка за јубилеј Реформације 2017. г. Маргот Кесман, као и потпредседник Савета Хуситске браће и Чешког екуменског савета Данило Фајфр.

Јан Хус је рођен 1370. г. у Хусинецу. По завршетку латинске школе започео је 1386. г. студије богословља на Прашком универзитету, да би након десет година стекао степен магистра уметности. Из разлога што су у то време Чеси имали највећи број студената на Универзитету, Хус је оштро критиковао употребу немачког језика као јединог наставног језика. Године 1400. рукоположен је за свештеника, и он је започео са универзитетским предавањима. Годину дана касније изабран је за декана Универзитета.

Богословски ставови Јана Хуса били су блиски енглеском преводиоцу Библије Џону Виклифу. Као и Виклиф, и Хус се заузимао за слободу савести, а 1403. г. и критиковао је материјално  богатство  Цркве, при чему је своје богословске изјаве поткрепљивао чешким националним идејама. Године 1402. Хус је професор богословља.

Поводом проповеди Хус је оптуживан код бискупа, што је имало за последицу да није могао даље предавати на факултету. Г. 1410. Хус је изгубио катедру и буде протеран из Прага. Године 1413. Хус је написао своје главно дело "De Ecclesia", у којем је напао погрешке овоземаљске Цркве.

Године 1414, на подстрицај римско-немачког цара Сигисмунда Луксембуршког, сазван је концил у Костанцу како би се очувало јединство Цркве и царства. Реформатору је цар обећао слободу кретања и пратњу. Упркос томе, Хус је у Констанцу утамничен и на очи цареве 6. јула 1415. г. спаљен је заједно с његовим списима. Пепео је разасут по реци Рајни.

Извор: Катпрес (превод и обрада Р.Ракић)