Резолуција о заштити хришћана и других верских мањина на Блиском истоку

а) Веома смо забринути због брзог и драматичног погоршања безбедности хришћана и других етничких и верским мањина на Блиском истоку и других  заједница (у даљем тексту „Заједнице“);

б. Пратећи са великом забринутошћу варварска дела против Заједница од стране терористичких организација, предвођене такозваном Исламском државом (ИСИЛ), које  врше варварске злочине против човечности и дела геноцида,

ц. Сматрамо да се морају предузети хитне неопходне и делотворне акције од стране светске заједнице ради заштите Заједница, без обзира на политички контекст;

22. годишња Генерална скупштина Међупарламентарне скупштине Православља овде је одлучила да:

1 – Усвоји, као приоритетни циљ рада МСП-е делотворно и хитно обезбеђивања свих хришћана на Блиском истоку од ризика ратних злочина, злочина против човечности и геноцида.

2 – Тражи од председника Генералне скупштине и Генералног секретара да хитно установе ад-хок групу високог ранга која би разрадила акциони план и пратила његову имплементацију са свим државама, скуштинама, међународним и регионалним организацијама које могу бити од помоћи при истицању и постизању циљева у заштити хришћана и Заједница у региону од смртоносне опасности и прогона.

3 – Ојача сарадњу у заштити хришћана и Заједница у региону и промовисање слободе савести и вероисповести, посебно са Уједињеним нацијама, Европском унијом и Саветом Европе.

4 – Овласти председника Генералне скупштине и Генералног секретара МСП да апелују на руководство Уједињених нација и за време 4. светске конференције говорника Скупштине Међупарламентарне уније држава чланица у Њујорку у септембру 2015. године, донесе резолуцију о усвајању хитних и ефикасних мера ради заштите хришћана на Блиском истоку од масовних прогона и убијања.

5 – Сазове, под покровитељством МСП, ад-хок међународну конференцију о заштити хришћана на Блиском истоку најкасније до новембра 2015. године, шаљући своје позивнице поглаварима хришћанских Цркава у Либану, Сирији, Ирану, Јордану и у другим земљама у региону.

Извор: ОСР (превод С. Јовановић)