Разарањем непобеђено

Разарањем непобеђено
Разарањем непобеђено
Разарањем непобеђено
Разарањем непобеђено

Народни музеј у Београду отвара изложбу Разарањем непобеђено у уторак 12. маја од 18 часова у Оџаклији Музеја Вука и Доситеја. Изложба се реализује у склопу манифестације Музеји Србије, десет дана од 10 до 10 која ће бити реализована у духу теме Хероји културне баштине. Посетиоцима ћемо представити прилике и неприлике у којима су се Музеј, културна баштина и хероји који су се о њој бринули налазили у периоду од 1914. од 1918. године.

Кроз седам тематских целина аутори изложбе Јован Митровић и Александар Бандовић приповедају о улози Музеја на граници векова, првим августовским данима током којих су у бомбардовању Београда и зграда Народног музеја у Београду неповратно уништени делови драгоцене културне баштине. Сазнаћемо ко је по почетку Првог светског рата из рушевина Музеја спашавао крхотине културних добара припремајући их за евакуацију. Присетићемо се путовања српске војске, народа, у дрвене сандуке спакованог културног блага и појединаца који су у најтежим тренуцима имали снагу да наше интересе ставе испред личних. Имаћемо могућност да сазнамо каква је чак и током ратних година била аустроугарска културна политика и на који начин је она утицала на судбину наше културне баштине.

Истражујући и представљајући битке за очување културног наслеђа, аутори изложбе нас упознају са истинским херојима захваљујући чијем идалаизму, пожртвованости, несебичности и способности да у сваком трену сагледају ширу слику стварности.

Иако након рата Народни музеј у Београду представља само сенку негдашњег Музеја управо захваљујући деловању обичних људи, музејских прегалаца, данас имамо Музеј којим се поносимо. Надамо се да ће изложба Разарањем непобеђено бити прилика да одамо признање оним који су нам омогућили да најтеже лекције из човечности научимо од оних који су своје животе посветили прикупљању, чувању и презентовању наше заједничке баштине.

Извор: Народни музеј