Објављивање стихова из Библије на социјалним мрежама сада је злочин на Новом Зеланду

Ако се један муслиман осети увређеним због нечије поруке која је у вези Исуса  Христа у коме каже да само он може одвести у небо или ако се хомосексуалац осети увређеним, јер је неко објавио стих из Библије у коме се осуђује хомосексуализам као „грех“, тај који је то објавио ризикује да буде кажњен по новом закону.

Нови Зеланд сада кажњава узнемиравање на Интернету. Нови закон је свеобухватан и односи се на расистичке, сексистичке, хомофобичне поруке, као и оне које укључују критике физичког инвалидитета или религије.

Кривци суочени са максимално две године затвора. Ако се докаже да је електронска порука разлог самоубиства, минимална казна је три године. У зависности од врсте прекршаја, жртва може да тражи надокнаду од око 134.000 долара.

“Cyberbullying” – или узнемиравање на интернету – било је забрањено у земљи, али сада се претворило у криминално дело. Увек ће бити осуђени они за које се утврди да су изазвали „тешки емоционални стрес“ жртви.

Особе од своје 14. године одговорне су за своје изјаве на друштвеним мрежама, за коментаре на вебсајтовима или за „цурење“ фотографија и видео снимака. Влада Новог Зеланда формирала је нову дигиталну агенцију, која ће водити рачуна око испитивања навода случајева Интернет узнемиравања.

Протоколи сарадње су потписани са главним друштвеним мрежама попут Фејсбука и Твитера, који ће пружити приступ порукама криминалне природе, увек и када је то учињено у току 48 сати. До сада је ово била највећа препрека, јер би особа обрисала спорну поруку и тако би порука „нестала“ са мреже.

Међународни аналитичари сматрају да такву врсту контроле треба да усвоје и друге земље у блиској будућности.

Извор: Noticia Cristiana (са шпанског С. Јовановић)