Фочa: Семинар за ректоре и професоре богословских школа

Фочa: Семинар за ректоре и професоре богословских школа
Фочa: Семинар за ректоре и професоре богословских школа
Фочa: Семинар за ректоре и професоре богословских школа
Фочa: Семинар за ректоре и професоре богословских школа

У Фочи одржан дводневни семинар за ректоре и професоре богословских школа Српске Православне Цркве

Светом архијерејском Литургијом коју је, у капели Светог Василија Острошког на Богословском факултету Светог Петра Дабробосанског, служио Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, 24. августа 2015. године у Фочи је почео дводневни, трећи по реду, семинар за ректоре и професоре богословских школа Српске Православне Цркве.

Високопреосвећеном Митрополиту г. Амфилохију, који је члан Светог Синода Српске Православне Цркве за питања просвете, у светом богослужењу су саслуживали ректори свих богословија и велики број свештеника који су наставници у богословијама Српске Православне Цркве, а молитвено је присуствовао и Његово Преосвештенство Епископ рашко-призренски г. Теодосије, ректор Богословије Светих Кирила и Методија у Призрену.

У литургијској проповиједи Владика је рекао да је Црква Божја свједок и извор вјере, знања и мудрости. „Она вјечна и непролазна знања и мудрост, просвећујућа и освећујућа, у својој пуноћи су подарена Цркви Божјој Христовој“, казао је Митрополит црногорско-приморски. Он је рекао да је Црква Божја данас присутнија у свијету више него икада у историји. „Она је кроз вјекове узрастала као квасац који се меће у тијесто, па ево данас, умјесто петоначалија она има четрнаестоначалије, четрнаест помјесних цркава. И нема  ниједног кута на земаљском шару гдје се данас не проповиједа пуноћа Јеванђеља Христовога“, казао је митрополит Амфилохије.

У изјави коју је дао Радију ,,Светигора“ ректор Богословије Светог Петра Цетињског са Цетиња протојереј-ставрофор Гојко Перовић је казао да је ово редовни, трећи по реду, годишњи семинар за професоре и наставнике богословских школа Срспке Православне Цркве.

,,Данас су се у Фочи сабрали ректори и професори свих богословија Српске Православне Цркве на челу са Високопреосвећеним Митрополитом г. Амфилохијем. У раду семинара учествују, поред Богословије Светог Петра Дабробосанског у Фочи, која је домаћин овогодишњег сабрања, црквено-просветна установа наше Митрополије - Богословија Светог Петра Цетињског са Цетиња, Богословија Света Три Јерарха у манастиру Крка, Богословија Светог Саве у Београду, Богословија Светог Арсенија Сремца у Сремским Карловцима, Богословија Светог Јована Златоустог у Крагујевцу, Богословија Светих Кирила и Методија у Призрену и Богословија у Нишу која је, такође, посвећена Светим Кирилу и Методију. Тема овогодишњег семинара је сагледавање неких најважнијих тема и проблема како би дошло до унапређење црквене просвете“- каже отац Гојко Перовић.

По ријечима ректора Цетињске богословије, на почетку прве сесије излагање је имао Високопреосвећени Митрополит г. Амфилохије на тему ,,Хришћанска вјера као духовни основ за постављање система црквене просвете“, у коме је објаснио колико је битна вјера и какав је њен однос према рационалном знању, кад је у питању образовни процес у Богословијама.

Потом се излагањем сабранима обратио ректор Богословије у Фочи архимандрит Лазар, који је говорио о односу државе Босне и Херцеговине и Републике Српске према Богословији и њеном положај у државном систему.

,,Ова тема је нарочито интересантна због тога што свих осам богословија Срспке Православне Цркве постоје и раде у различитим државним системима. Фочанска богословија је узета као примјер јер је врло успјешно укључена у државни и просветни систем Републике Српске“- нагласио је отац Гојко Перовић.

Треће излагање имао је декан Православног богословског факултета у Источном Сарајеву свештеник др Дарко Ђого који је врло садржајно и надахнуто говорио о томе у ком правцу треба унапређивати црквену просвету.

,,Данас живимо у времену када се многа животна питања налазе на раскрсници. Питамо се у ком правцу идемо, куда иде наше образовање, наш стил живота, куда иде наш породични живот, организација, наше материјалне потребе, куда иде економија, док се као једно од питања намеће и питање у ком правцу ми треба да се развијамо. С једне стране Црква има своје богато искуство, а с друге стране налазимо се пред великим изазовима двадесет првог вијека, у којима се и само световно друштво прелама и доводи у питање неке своје фундаменталне ствари. И поред свега овога Црква мора наћи начина да одговори на сва питања као што је то успијевала у свим временима“ - ријечи су ректора Богословије Светог Петра Цетињског.

Након предавања свештеника др Дарка Ђога покренута је расправа.

У поподневној сесији говорио је протојереј-ставрофор Славко Зорица, инспектор свих богословија Српске Православне Цркве, на тему ,,Утисци о раду богословија стечени током редовних обилазака“.

По ријечима оца Гојка, за уторак 25. августа планирана су предавања везана за посебне дисциплине, за групе предмета, а разговараће се и о томе како се врши настава, какви су уџбеници потребни кад је у питању историјска група предмета, како се предаје појање, како се ђаци уче страним језицима. Што се тиче педагошког аспекста, биће говора о томе како треба приступати, која је методологија рада, да ли су наши предавачи довољно образовани кад је у питању методологија, а разговараће се и о неким педагошким темама.

Преносећи свој лични утисак протојереј-ставрофор Гојко Перовић каже да је веома срећан и задовољан кад види да су сви професори Богословија на једном мјесту, и поред тешке организације, с обзиром да се осам Богословија Српске Православне Цркве налазе у доста удаљеним крајевима.

,,Лијепо је видјети да професори, и мимо званичних предавања и дискусија, у паузама, непосредно и неформално размјењују искуства, преносе једни другима своје утиске, разговарају о томе шта треба поправити и шта су запазили код својих ученика“-рекао је протојереј-ставрофор Гојко Перовић говорећи о раду трећег семинара православних Богословија Српске Православне Цркве који се одржава у Фочи.

Слободанка Капа

Извор: Митрополија црногорско-приморска