"Покажите храброст да збиља будете срећни"

Папа Фрања на осмом сусрету Светског дана породица у Филаделфији

Папа Фрања се у своме говору на Светском дану породица у Филаделфији концентрисао само на основно. Његов говор је био ангажовани пледоаје за породицу и његова порука у најкраћој форми гласи: ”Иако не тече све савршено, нема ништа боље од породице”. ”Једнородни Божји Син није дошао у палати на свет, већ у једној породици”. У oвом духовитом говору укрстили су се животна опитност и хумор. Тако на једном месту Папа каже: ”У породицама покаткад лете тањири, деца задају главобоље, а о таштама и да не говорим”.

Пре тога је на великој бини шест породица пред Папом излагало своје животне приче. Почело се са једним младим аустралијским паром, који ће се ускора венчати и који се свесно уздржава од полне интимности, као ”пута у срећан брак”. Следила је самохрана мајка хендикепираног детета, која је доспела из Украјине у САД, као и један брачни пар у 60 години брачне заједнице из Папиног родног Буенос Аереса, који у међувремену, такође у Америци живи.

Један други пар је описао како је њихов брак доспео у озбиљну кризу будући да се њихова жеља за дететом није одмах остварила.

Велики спектакал

Програм је текао ”амерички”. Програм је водио католик и Hollywood-Star, некадашњи модел Марк Валберг; Папа је био на бини као у најбоље време суботњих шоу-програма на приватним америчким каналима. Након читања Јеванђеља о Повратку блудног сина, публика аплаудира и Папа Фрања им се прикључује. За музичке нумере се бринуо соул-легенда Арета Френклин, која је интонирала госпел "Amazing Grace", а ослепели стар-тенор Андреа Бочели је певао Оченаш. Један одломак из текста Familiaris consortio бившег папе Јована-Павла II читао је холивудски стар Мел Гибсон, који је играо Спаситеља у чувеном филму ”Страдања Христова”, око кога се својевремено подигла велика прашина.

”Покажите храброст да збиља будете срећни” стоји на плакатама један цитат папа Фрање. Да ли је Папа ове вечери у овом програму доиста био срећан, остаће тајна. Но и мимо напорног програма, Папа је изгледао свеже, зрачећи енергијом. Присутне фамилије је поздрављао веома срдачно.

Барометар штимунга за предстојећи Светски синод бискупа у Риму

Осми католички Светски дан породица у Филаделфији је често у јавности виђен као тест и барометар штимунга за предстојећи Светски синод у Риму.

Ова манифестација са око 20.000 учесника била је зацело повод овом Папином путовању у САД. Још од свог доласка у САД Папа се у свим својим беседама, говорима и поздравима само овлаш дотицао теме породице, но она досад није имала кључну улогу. Могуће је да Папа свесно не жели да се о овој централној теми Синода ишта предухитрено саопшти и прејудицира.

приредио протођакон Зоран Андрић, Минхен