Хилдегард из Бингена ”Труба Божја”

Она је на различите начине називана ”Атлетичарка Божија”, ”Сибила са Рајне”, ”Тевтонска пророчица”. Саму себе је Хилдегард из Бингена (око 1098-1179) видела као ”трубу Божију”, која се оглашавала да отвара двери за прилаз Божјој твари. У мају 2012.г. је папа Бенедикт XVI ову чланицу Бенедектинског реда канонизовао у светитељку Римокатоличке цркве.

Ова светитељка је често у маркетиншкој сфери цитирана као аутор рецепата са пиром/крупницом (житарица сродна пшеници), односно пропагандисткиња алтернативне медицине. У основи је Хилдегард из Бингена била визионарка, теолог, истраживач природе, композиторка, оснивач двају бенедиктинских манастира и игуманија. Иза себе је оставила опсежно богословско дело: "Scivias" (Познај путеве), "Liber vitae meritorum" (Књига животних заслуга) und "Liber divinorum operum" (Књига дела Божјих). Она је компоновала преко 70 песама и један ораторијум.

Путовала је и проповедала, писала писма папама, бискупима, игуманима, краљевима и кнезовима и опомињући подизала свој глас. За Хилдегард је типично”свеобхватно мирозрење”. Све је са свиме у вези и ништа се не сме изоловано посматрати, могао би гласити основни постулат њеног мишљења. ”Свако створење је са другим спојено и свако биће одржава неко друго биће”. Идеја Јединства и Целокупности/Свеобухватности је кључ за разумевање њених фармаколошких студија.

протођакон Зоран Андрић, Минхен