Састанак секретарâ европских Цркава у Стразбуру

Сукоби и помирење: Улога Савета Европе

У Стразбуру од 16. до 18. новембра 2015. године одржало се заседање секретарâ европских Цркава под окриљем Конференције европских цркава, на тему „Сукоби и помирење: Улога Савета Европе“, на којем је узео учешће ђакон др Александар Прашчевић, службеник Светог Архијерејског Синода у Одељењу за међуцрквене послове. Том приликом, учесници су се упознали са начином на који КЕЦ сарађује са Саветом Европе, док је нагласак био постављен на рад европских Цркава на нивоу Европе.

Присутни учесници и представници Савета Европе упознати су са великим трудом који Српска Православна Црква улаже у међурелигијски дијалог, међунационално помирење, разумевање, поштовање верских слобода, солидарност са свим људима који су у невољи, као и са напорима да се обезбеди начин живота достојног човеку за православне верне на Косову и Метохији, чија је егзистенција, заједно са њиховим светињама, озбиљно угрожена у Европи 21. века.

текст и слике: ђакон др Александар Прашчевић, службеник Светог Архијерејског Синода СПЦ у Одељењу за међуцрквене послове