Престижно одликовање за Патријарха Неофита

Софија 25. новембар 2015. – Његова Светост Патријарх бугарски Неофит биће одликован за изванредне заслуге на учвршћивању јединства православних народа, као и за јачање и популаризацију хришћанских вредности у друштву.

На свом заседању 25. новембра 2015. Председништво, Просветни савет и Комисија Међународног друштвеног фонда „Јединство православних народа“ једнодушно су донели одлуку да се награда Фонда за 2015. годину додели Његовом Свјатејшеству Неофиту, Патријарху бугарском и Митрополиту софијском.

Други лауреати који ћеза  ову годину примити награду Међународног фонда за јединство православних народа јесу председник Републике Србије Томислав Николић и председник Државне думе Руске Федерације С.Е. Наришки.

Свечаност уручивања награда одржаће се 9. марта 2016. у храму Христа Спаситеља у Москви.

Награда ове међународне организације додељује се државним, верским, политичким, културним и друштвеним радницима због њиховог изванредног доприноса делу јачања културног и духовног јединства Православних народа, економских и политичких веза међу њима и због спровођења у живот друштва хришћанских вредности.

Ова награда за 2004. годину била је уручена блаженопочившем Патријарху бугарском Максиму, а пре њега 2002. њу је добио председник Бугарске Георги Прванов.

Извор: Бугарска Патријаршија (превод Информативне службе)