У славу и част Светог мученика Мине

У славу и част Светог мученика Мине
У славу и част Светог мученика Мине
У славу и част Светог мученика Мине
У славу и част Светог мученика Мине

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја, Његово Преосвештенство Епископ топлички г. Арсеније, викар Патријарха српског, служио је велико празнично свеноћно бденије 23. новембра 2015. године у храму Светог великомученика кнеза косовског Лазара на Звездари.

На дан када Српска Православна Црква прославља Светог мученика Мину и Светог Стефана Дечанског, 24. новембра 2015. године, служена је света Литургија и акатист Светом мученику Мини, а затим је преломљен славски колач да би неколико стотина верника заблагодарили Господу и Светом Мини. У наставку је братство храма, уз велику и несебичну помоћ парохијана који редовно учествују у богослужењима и парохијском животу овог звездарског храма, припремило послужење за све присутне.

Свеноћним бденијем се назива свечано богослужење које се савршава у ноћи уочи недељних дана, а такође и великих празника, и уочи храмовних празника или у част светога чије мошти или чудотворна икона почивају у датом храму, као што је случај у цркви Лазарици на Звездари. У Лазарици су похрањене честице светих моштију Светог кнеза Лазара Косовског и чудотворна икона Светог великомучника Мине, која се у Лазарици појавила од самог почетка, односно од како је патријарх Варнава освештао храм 1936. године, без писаних сведочанстава о даривању иконе храму.

У богослужбеним књигама реч "бденије" се понекад замењује речју "сабор", чиме се указује на то да је реч о богослужењу које служи читав сабор свештенослужитеља, како би било што свечаније, како је било и ове вечери у Лазарици, а затим и сутрадан ујутру на светој Литургији када је на стотине људи желело да узнесе молитве Господу Творцу и Спасу нашем и Светом мученику Мини. Тога дана братство храма Светог кнеза Лазара служило је акатист Светом великомученику Мини, на сваких сат времена до вечерње службе.