Хуманитарно вече за дјецу на Косову и Метохији

Хуманитарно вече за дјецу на Косову и Метохији
Хуманитарно вече за дјецу на Косову и Метохији
Хуманитарно вече за дјецу на Косову и Метохији
Хуманитарно вече за дјецу на Косову и Метохији

У Црквено-народном дому Светог Василија Острошког у Никшићу, у петак 27. новембра 2015, одржано је хуманитарно вече, чији је приход намијењен дјеци на Косову и Метохији. Ово хуманитарно вече,у оквиру акције „За дјечији осмјех на Косову и Метохији“, организовало је Удружење „Цар Лазар“. Скуп је поздравио протојереј-ставрофор Драган Крушић, благосиљајући активности Удружења, које су усмјерене за помоћ нашем многострадалном народу мученичком Косову и Метохији.

„Ви сте свој рад засновали у духу најбољих традиција наших славних предака са простора Црне Горе и Херцеговине, који су све у животу радили да би остварили косовски завјет и да би Косово и Метохија били ослобођени од турске окупације. Данас је, нажалост, та света српска земља, стара Србија, срце наше духовности и државотворности, опет, окупирана. Наш народ тешко подноси ту сурову окупацију и наша је света обавеза да им на сваки начин помогнемо“.

„Ви то, управо, радите и ја желим да вам Бог даје махове да своју дјелатност наставите у духу наше православне вјере, која нас учи да свом ближњем увијек и на сваки начин помажемо“, рекао је протојереј-ставрофор Драган Крушић.

Сабранима се обратио предсједник Удружења „Цар Лазар“ Првослав Средојевић.

„Није случајно да Удружење „Цар Лазар“ организује овакву манифестацију у Парохијском дому при храму Светог Василија Острошког, јер су Свети Василије и Свети Цар Лазар два светитеља по којима се српски народ препознаје и којима се увијек и са великим поштовањем радује и чија имена слави са неизмјерном радошћу. Знамо сви колико име Светог Василија има тежину у православљу и српству, такође, име цара Лазара је име које не може и не смије свако да носи, јер има огромну тежину и значење“.

„Ми смо свјесно за назив нашег Удружења узели име владара који је храбро и непоколебљиво повео српску војску у јуначку одбрану српске земље на Газиместану. Симболично смо и ми нашим активностима и радом кренули у одбрану, јачање и промоцију српства у Црној Гори. Неустрашиво и достојанствено смо изнијели сваку акцију до сада, нијесмо се крили и никада се нећемо крити када нешто радимо и јасно ћемо увијек нагласити да смо Срби, да се поносимо тиме и да се никада нећемо одрећи Косова и Метохије, Светог Саве, цара Лазара, Душана и Милоша. Бићемо на првој линији одбране српства у данашој Црној Гори коју тешко да можемо препознати“, поручио је Средојевић.

У програму хуманитарне вечери „За дјечији осмјех на Косову и Метохији“, које је наишло на велико интересовање Никшићана, учествовали су: хор Преподобне мати Ангелине, млади гуслар Никола Крулановић са пјесмом „Погибија Милице Ракић“, умјетнички центар „Корак“, изводећи сплет народних игара, пјесникиња Николина Ћеранић, КУД „Ђурђевданско коло“, народни гуслари Стеван Мишо Поповић, и хаџи Стеван Вујачић, вокални солисти Вукман Белојевић, Ивана Гајић, Зоран-Џиле Џикнић, Бранка Зечевић,те глумачка екипа серије „Нијесмо ми од јуче“. Водитељ програма је био Марко Ковачевић.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка