Љубљана: Пројекција филма о Михајлу Пупину

Љубљана: Пројекција филма о Михајлу Пупину
Љубљана: Пројекција филма о Михајлу Пупину
Љубљана: Пројекција филма о Михајлу Пупину
Љубљана: Пројекција филма о Михајлу Пупину

У уторак, 24. новембра 20015. године, у Парохијском дому у Љубљани одржана је пројекција анимирано-документарног филма „Михајло Идворски Пупин - пут ка светлости“, који говори о животу и стваралаштву овог великог српског и свјетског научника и хуманисте.

Публику у парохијском дому поздравили су и о значају Михајла Пупина говорили копродуцент филма и директор удружења „ЕУ Прогрес“ Радомир Чубрановић и замјеник предсједника Скупштине Града Новог Сада Мирослав Илић.

Они су подсјетили присутне да је Михајло Идворски Пупин једна од најзначајнијих личности српске историје. Као познати научник, задужио је читав свијет својим изумима, као вјешт дипломата задужио је све јужнословенске земље у многим областима, а као професор, задужио је цио свијет учешћем у оснивању многих научних институција.

Као књижевник, човјечанству је оставио приче које прокламују најбоље људске особине, мијењају поглед на свијет и показују да се на крају сваког тунела може наћи зрак свјетлости, а као доброчинитељ, даривао је све чиме је располагао и чинио све што је могао да би учинио свијет бољим мјестом за живот.

Филм је продуцирало удружење грађана „Мој Херој“ у копродукцији са удружењем „ЕУ Прогрес“ из Новог Сада, док извршну продукцију потписује „Свако Добро Продукција“. Аутор филма је Сава Сајко.

Низом бесплатних пројекција филма аутори и продуценти су се прикључили обиљежавању великих јубилеја током 2014. и 2015. године, који се везују за име Михајла Пупина, односно 160 година од рођења и 80 година од смрти Михајла Пупина. Унеско је 2015. годину прогласио за Годину Михајла Пупина, која ће се обиљежавати у склопу Међународне године свјетлости.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска