Активности Црквене општине у Љубљани

Активности Црквене општине у Љубљани
Активности Црквене општине у Љубљани
Активности Црквене општине у Љубљани
Активности Црквене општине у Љубљани

Креативна радионица за полазнике веронуаке. Пројекција филма о Михајлу Пупину.

У Парохијском дому у Љубљани 21. новембра 2015. године, на празник Сабора Светог архангела Михаила, а поводом Међународног дана дјетета, организоване су креативне радионице за полазнике вјеронауке при храму Светих Кирила и Методија.

Око тридесеторо дјеце, који редовно похађају часове вјеронауке најприје се у храму на светој Литургији причестило светим тајнама Тијела и Крви Христове, а потом им је у Парохијском дому вјероучитељ Никола Радић говорио о анђелима, бестјелесним Божјим бићима, о Светом архангелу  Михаилу - архистратигу небеске војске. Дјеца су потом у оквиру ликовне радионице бојила лик Светог архангела Михаила.

Након кратке паузе и освјежења услиједило је дружење са педагогом глуме и глумицом Весном Анђелковић, која је дјеци објаснила значај лијепог изражавања у говору и дикције, указавши на богатство српског језика и потребу познавања ћириличног писма. Она је нагласила да не смијемо дозволити губљење свога идентитета, чији темељи почивају на православљу, српском језику и писму. Током интерактивне радионице дјеци су показане и основне глумачке технике, попут вјежби дисања и концентрације, које су дјеца прихватила с радошћу и великим интересовањем.

У трећем дијелу креативне наставе дјеца су имала прилику чути протиницу Оријану Ливопољац, која пише поезију за дјецу. Она се дјеци представила кроз шаљиве аутобиографске стихове, а потом је говорила о Божјој љубави и даровима које примамо од Господа, а које смо дужни умножавати да би били на духовну корист нама самима и нашим ближњима, а на славу Божју.

Обзиром да је претходни дан био посвећен правима дјетета, протиница Ливопољац је са дјецом разговарала о њиховим правима и нагласила да не смију заборавити ни на обавезе које као добри православни хришћани имају према Богу, Цркви, родитељима, школи и свим људима. Разговор је био употпуњен рецитовањем стихова. Посебну радост дјеци је причинио чика Пера Димитријевић, који је, уз пратњу гитаре, заједно с дјецом пјевао неке од најпознатијих дјечјих и српских родољубивих пјесама.

На крају дружења, сва дјеца су на дар добила по примјерак књиге „Лука у чаробном дворишту“ књижевнице Љиљане Дугалић.

уторак, 24. новембра 20015. године, у Парохијском дому у Љубљани одржана је пројекција анимирано-документарног филма „Михајло Идворски Пупин - пут ка светлости“, који говори о животу и стваралаштву овог великог српског и свјетског научника и хуманисте.

Публику у парохијском дому поздравили су и о значају Михајла Пупина говорили копродуцент филма и директор удружења „ЕУ Прогрес“ Радомир Чубрановић и замјеник предсједника Скупштине Града Новог Сада Мирослав Илић.

Они су подсјетили присутне да је Михајло Идворски Пупин једна од најзначајнијих личности српске историје. Као познати научник, задужио је читав свијет својим изумима, као вјешт дипломата задужио је све јужнословенске земље у многим областима, а као професор, задужио је цио свијет учешћем у оснивању многих научних институција.

Као књижевник, човјечанству је оставио приче које прокламују најбоље људске особине, мијењају поглед на свијет и показују да се на крају сваког тунела може наћи зрак свјетлости, а као доброчинитељ, даривао је све чиме је располагао и чинио све што је могао да би учинио свијет бољим мјестом за живот.

Филм је продуцирало удружење грађана „Мој Херој“ у копродукцији са удружењем „ЕУ Прогрес“ из Новог Сада, док извршну продукцију потписује „Свако Добро Продукција“. Аутор филма је Сава Сајко.

Низом бесплатних пројекција филма аутори и продуценти су се прикључили обиљежавању великих јубилеја током 2014. и 2015. године, који се везују за име Михајла Пупина, односно 160 година од рођења и 80 година од смрти Михајла Пупина. Унеско је 2015. годину прогласио за Годину Михајла Пупина, која ће се обиљежавати у склопу Међународне године свјетлости.

Извор: Митрополија загребачко-љубљанска