Савинданске свечаности у Билећи

Савинданске свечаности у Билећи
Савинданске свечаности у Билећи
Савинданске свечаности у Билећи
Савинданске свечаности у Билећи

Прослава Светог Саве и ове године је прошла у достојанственом, православном духу и у богатом садржају посвећеном светитељу Сави.

Изложба икона и слика, пријем и ломљење славског колача у згради Просвете, празнична вечерња служба, изложба слика у галерији у част Светога Саве, и свечана вечера и славски колач у Дому културе, у организацији просветних радника Билеће, су обиљежили 26. јануар. Свету Литургију 27. јануара служио је Епископ захумско-херцеговачки г. Григорије уз саслужење више свештеника. У светој Литургији и свечаној литији улицама града учешћа је узео веома велики број грађана.

Послије службе у саборишту Црквене општине уприличено је послужење, а испред храма културно умјетничка друштва су заједничком игром и пјесмом развеселили грађане Билеће. Свечани празнични ручак је уприличен у Дому културе.

Прослављање празника Светог Саве у Билећи завршено је свечаном Светосавском академијом у Дому културе „Јевто Дедијер“, у организацији билећког Српског просвјетног и културног друштва „Просвјета“. Вече је отворио Требињски хор „Трибунија“, под диригентском управом проф. Стојанке Гудељ.

Овом приликом уручене су награде побједницима „Просвјетиног“ конкурса за ликовне и литерарне радове на тему „Свети Сава Крсна слава мога града“. У категорији литерарних радова, прво место заузела је Јелена Радмиловић. На другом месту нашла се Дарије Куљић, а на трећем Дајана Бодирога. Прво мјесто у категорији ликовних радова освојила је Дарија Куљић, а иза ње су се нашли Стефан Самарџић, на другом, и Милица Бојовић, на трећем месту. Светосавску бесједу одржао је протојереј-ставрофор Зоран Илић. Вече је уз звуке гусала уљепшао билећки гуслар Драгана Даковић, а изабране стихове о светом Сави говорили су гимназијалци Лазарела Мићуновић, Душанка Бјелетић и Георгија Вулић. Посебну пажњу изазвао је сјајни наступ 21-годишње Катарине Гојковић из Београда, која се представила традиционалним пјевањем уз свирање кавала.

Светосавске свечаности почеле су изложбом ликовних радова на тему „Ћирилица“, а настављене прославом у храму Светог Саве, након чега су у Дому културе додељена Светосавска признања и повеље општине Билећа.

У част празника Светог Саве, крсне славе билећке цркве и општине, 26. јануара 2016. године у Парохијском дому у Билећи изложени су ликовни радови предшколаца, основаца, средњошколаца и академских сликара на тему “Ћирилица”. Изложбу су заједно организовали СПЦО Билећа и СПКД „Просвјета“ Билећа.

Изложене радове, настале на тему ћирилице, приредили су ученици основних школа „Свети Сава“ и „Петар Други Петровић Његош“, уз подршку својих професора, академских сликара, Татјане Топаловић и Драга Вучића. Њима су се придружили и ученици гимназије Средњошколског центра „Голуб Куреш“ и најмлађи ликовњаци из дјечијег вртића „Будућност“, те академски сликари. Својим радовима изложбу је обогатио и сликар Синиша Џелетовић. У име СПЦО Билећа сабранима се обратио протојереј-ставрофор Небојша Коловић, а испред СПКД „Просвјета“ поздравну ријеч одржала је Тања Бубрешко, при чему је истакнут значај ћирилице за српски народ.

Извор: eparhija-zahumskohercegovacka.com