Високо црквено одликовање Немањи (Емиру) Кустурици

Са благословом Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја и Светог Архијерејског Синода, Његово Високопреосвештенство Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије уручио је 12. маја 2016. године, после свете архијерејске Литургије у Горњем манастиру Острогу,  високо одликовање Српске Православне Цркве орден Светог деспота Стефана Лазаревића прослављеном филмском режисеру Немањи (Емиру) Кустурици.

Владика је рекао да г. Кустурици уручује одликовање које носи име великог пјесника и чудесног умјетника за изузетан допринос унапређењу православне филмске умјетности и свједочења да ће стид и врлина спасити овај свијет. -Он је не само носилац оне велике истине да умјетност и љепота спасавају свијет, него да умјетност само када је спојена са добром, са врлином, са стидом, као што је говорио Тарковски, само таква умјетност просвећује, освећује, украшава љепотом душе и тијела све оне који се хране том и таквом умјетношћу. Наш Немања је то име добио откривши онај вјечни смисао лика Христовога и љепоту Христа Богочовјека, градећи на томе своју умјетност, казао је митрополит Амфилохије.

Славни редитељ је срдачно срдачно захвалио на одликовању. -Изражавам дубоко поштовање према нашој Цркви, нашим свецима, посебно у тренутку када су православље и хришћанска култура на удару и када хришћанство преживљава тешко на Блиском Истоку и на многим тачкама на планети“ рекао је г. Кустурица и поручио да је важно то што се ових дана одржава Меунарони христоваскрсни фестивал православног филма у времену, када, како је рекао, филм умире. -Врло је важно да постоји фестивал гдје се гледају филмови са душом који су неопходни људима да се грију, казао је г. Емир Кустурица.

Извор: Митрополија црногорско-приморска