Саопштење за јавност Епархије рашко-призренске

Већа група албанских ултра-националиста 28. августа 2016. године насилно је спречила долазак групе српских верника на рушевине храма Пресвете Богородице Одигитрије у селу Мушутиште код Суве реке, где је требало да учествују у прослави празника Успења Пресвете Богородице.

Ова насилна акција у којој има повређених полицајаца и нападача не може да се назове протест јер за циљ има кршење фундаменталних права, међу којима је право на слободу вероисповести и слободу кретања. Нажалост, већ данима радикални албански кругови припремају овај инцидент за који косовске институције сносе одговорност јер толерисањем етничког и верског екстремизма угрожавају безбедност грађана и чине штету оним косовским Албанцима који своју будућност не виде у етничкој и верској мржњи.

Заједно са 150 Срба верника који су данас кренули да обележе празник на рушевинама цркве из 1315 године коју су уништили припадници тзв. ОВК у лето 1999. године био је и министар за повратак при Влади Косова Далибор Јевтић. Верници којима је онемогућен приступ цркви која је још окружена рушевинама преко 150 српских куће где Срби већ 18 година не могу да се врате, отишли су на крају у манастир Зочиште где је пресечен славски колач.

Овај најновији инцидент у Мушутишту представља тужан показатељ да на простору Косова и Метохије и даље несметано делује екстремни национализам који онемогућава слободу вере и кретања за припаднике спрског народа. 

дато у канцеларији Епархије Рашко-призренске
Призрен-Грачаница 28. август 2016. године