Саопштење са Скупштине канонских православних епископа САД

Учесници ове Скупштине, међу којима се помињу наши архијереји Преосвећени Лонгин, Максим и Иринеј, издали су после свог тродневног заседања поруку вернима у уторак 6. октобра 2016. године. У поруци се, између осталог, каже: „Нас 41 јерараха окупили смо се да бисмо учврстили наше јединство у православној вери. Изражавамо дубоку благодарност свима онима који су организовали ову годишњу Скупштину, која је занично отворена служењем Божанске Литургије у антиохијској православној базилици Пресвете Богородице у Ливонији, у Мичигену. Архијереје је овде дочекао Епископ Антоније.

Помолили смо се за нашу браћу Архијереје киднаповане у Сирији, за грчког православног Митрополита Павла Јазигија (брата његовог Блаженства Патријарха антиохијског Јована Х) и сиријског православног Архиепископа Јована Ибрахима. Посебно смо изразили најбоље жеље Његовој Све-светости Патријарху Вартоломеју поводом 25-годишњице његове службе као Архиепископа Цариграда–Новога Рима и Васељенског Патријарха.“

На отварању је председавајући Архиепископ амерички Димитрије одржао поздравни говор у којем је споменуо више озбиљних питања која се тичу потребе неговања јединства у Христу. Посебно се помињу следећи ставови учесника ове Скупштине по питању односа према друштву у којем архијереји врше своју архипастирску службу:

1. „Пружамо пуну подршку очувању брака као вечне светотајинске везе мушкарца и жене. Наглашавамо важност очинства и породице као  непоколебивих основа сваког друштва. С обзиром на то да породица води порекло од нашег небеског Оца (Ефесцима 3,15), она налази своје савршенство у иконичном уподобљавању међуопштењу Свете и Животворне Тројице.

2. Ми и даље снажно одбацујемо насиље и крвопролиће у нашој земљи и широм света, нарочито на Блиском истоку и у Африци, где се непријатељство и бруталност проводе међу члановима различитих религија, а понекад и у име једне религије, нажалост, као што је у Украјини. Молимо се за праведан и трајан мир на Блиском истоку, за заштиту хришћана и других рањивих заједница од геноцида у Сирији, Ираку и Палестини, као и за престанак тероризма и прогона, застрашивања и изгона људи са огњишта, расне дискриминације и религијског фанатизма.

3. Уз то, ми увиђамо и жалимо кризе у друштвеним односима, поларизацију друштва, све веће осиромашење, сметње у верским слободама, пројаву расизма и ескалацију насиља у нашим заједницама.

4. Скупштина ће проучити ова и друга неодложна питања како би припремила одговарајуће одговоре и њих бранила пред друштвеним властима у циљу ублажавања ових социјално-етичких проблема...“

Извор: Источноамеричка епархија