”Рацингер” први пут једном православном богослову

Почев од 2011.г одине Ватиканска фондација Јозеф Рацингер - Бенедикт XVI додељује награду за посебне научно-теолошко заслуге. Овога пута је реч о новини у конфесионалној припадности лауреата. Наиме, овогодишња ”Јозеф-Рацингер-награда“ припала је и једном православном теологу. Као што извештава ватикански дневник "Osservatore Romano" у понедељак, ова награда ће 26. новембра бити уручена Грку Јоанидису Куремпелису (51) и миланском теологу и историчару Иносу Бифију (82).

Куремпелис, после студија у Ерлангену и Хајделбергу, предаје Догматско и символичко богословље на Универзитету у Солуну. Други лауреат Инос Бифи је умировљени професор теологије и историје у Милану. Његово дело је посвећено средњовоквној теологији. Фондација ”Јозеф Рацингер - Бенедикт XVI” овом наградом је желела да изрази захвалност Цркве овој двојици личности за њихове значајне напоре на пољу научне теологије, вели се у извештају листа "Osservatore Romano".

Ова награда се додељује почев од 2011. године свакога пута у уској консултацији са самим емеритираним папом Бенедиктом XVI. Иначе, ова Фондација се финансијски издржава од добровољних прилога, као и од улога/зараде за продате књиге умировљеног папе.

протођакон Зоран Андрић