Саветовање представника Цркава и представника Сједињених библијских друштава

У времену од 20. до 22. октобра 2016. године у Паралими на Кипру одржано је саветовање представника Православних Цркава и дохалкидонских Цркава са руководством Сједињених библијских друштава. Током заседања, одржаних у конференцијских сали Митрополије Констанције Кипарске православне Цркве, учесници саветовања су разрадили нову редакцију заједничког „Mеморандума о разумевању и сарадњи између православних Цркава, дохалкидонских Цркава и Сједињених Библијских друшава“. У Mеморандуму се, између осталог, изражавају напори и тежње свих учесника ка теснијој сарадњи у области превођења, штампања и дистибуције Светог Писма.

Учесници саветовања су размотрили перспективе даље сарадње и одредили датуме следећих саветовања, од којих ће се прво одржати 2017. године у Либану, а друго (проширено) 2018. године у Јерменији. Сматра се да ће на овом проширеном саветовању у Јерменији Mеморандум званично потписати представници Православних Цркава, дохалхидонских Цркава и Сједињених библијских друштава.

По благослову Високопреосвећеног Митрополита Илариона, у име Руске Православне Цркве на овом саветовању је учестовао игуман Арсеније (Соколов), представник Московског Патријархa код Патријарха Велике Антиохије и свега Истока.

Извор: Патриархиа.ру (превод – Информативна служба СПЦ)