Аранђеловдан у Петрињи

Аранђеловдан у Петрињи
Аранђеловдан у Петрињи
Аранђеловдан у Петрињи
Аранђеловдан у Петрињи

У понедељак, 21. новембра 2016. године, када наша Света Црква прославља успомену на Светог архистратига Михаила и бестјелесне Силе небеске, у капели Светог Спиридона Чудотворца у Петрињи евхаристијским сабрањем је началствовао Његово Преосвештенство Епископ горњокарловачки г. Герасим, уз саслужење архимандрита Наума и протојереја Саше Умићевића.

Након заамвоне молитве, освећена су кољива и преломљени славски колачи свечара који прослављају Светог архистратига Михаила као свог заштитника. У бесједи окупљеним вјерницима епископ Герасим је честитао празник и поучио присутне о значају Светог архистратига Михаила и бестјелесних Сила небеских, које је Свети Дионисије Ареопагит, ученик апостола Павла, описао у девет чинова и то: шестокрили Серафими, многоочити Херувими и богоносни Престоли, Господства, Силе и Власти, Начала, Архангели и Ангели. -Војвода цијеле војске ангелске јесте управо архистратиг Михаил, којег данас прослављамо и узносимо му своје молитве, подсетио је Владика.

По окончању сабрања, епископ Герасим је заједно са свештенством осветио просторије Културног центра посвећеног Светом Спиридону Чудотворцу, у којем ће се поред наставе православне вјеронауке и пружања основних знања из различитих богословских дисциплина, реализовати и настава српског језика, савладавање основа сликарства, док би се ученицима који у склопу редовне наставе у основним школама изучавају eнглески и њемачки језик пружиле додатне бесплатне инструкције, као помоћ у настави.

Реализацију пројекта Културног центра несебично су помогли Управа за сарадњу са дијаспором и Србима у региону при Владе Републике Србије, Српско народно вијеће из Загреба, Град Петриња, Општине Мајур и Суња, као и неколицина вјерника својим прилозима.

Извор: Епархија горњокарловачка