Посета деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“

Посета деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“
Посета деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“
Посета деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“
Посета деци на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“

На светој Литургији у параклису Светог Јована Шангајског на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“ сабрали су се 20. новембра 2016. године поред пацијената, међу којима је било пуно деце, и волонтери Милосрдне секције Верског добротворног старатељства, који су после свете Литургије посетили децу на одељењу. Протојереј ставрофор Станко Трајковић је началствовао светом Литургијом. Проповед на Јеванђеље о убогом Лазару (Лк. 16,19-31) одржао је протојереј-ставрофор Ратко Савић који заједно са оцем Станком служи у параклису.

Међу причаснцима је било много малишана који се лече на Институту и са којима су се после свете Литургије волонтери дружили у болничком холу. Прво су се упознали са децом која су дошла из разних градова: Ваљева, Рашке, Босилеграда, Смедерева и Краљева. Међу волонтерима су биле нове, младе снаге и контакт са децом је брзо успостављен уз пуно шале и по коју песму. Разговарало се и о вери, прочитана је песма „Тајна љубави“ из „Светосавског звонца“ и са оцем Ратком сложно је отпевана химна Светом Сави. Волонтери су затим посетили децу по собама, поделили воће и „Светосавско звонце“ и „Мисионар“. Тамо где су околности дозвољавале било је поред разговора песме и шале. Најлепши тренутак је био кад би песма „Нек’ свуд љубав сја, нек’ свуд љубав сја, све људе нека спаја.“ детету које је певало измамила осмех на лицу или кад су сложно и од срца сви у соби заједно са присутним родитељима отпевали Светосавску химну.  Дечја радост је била велика радост за све волонтере.

Верујемо да је посета волонтера Милосрдне секције деци која су овој институцији на лечењу протекла под благословом Светог Јована Шангајског, чудотворца последњих времена, коме је посвећен Параклис на Институту за ортопедско-хируршке болести „Бањица“. Свети Јован је био велики аскета и молитвеник. Као Владика шангајски и санфранцискански он је поред многобројних обавеза редовно, скоро свакодневно посећивао болнице, хитао болесницима молио се за њих и причешћивао их. Многи су његовим молитвама добили исцељење или решење „нерешивих“ проблема. Његова љубав према Христу је била велика зато је он неуморно посећивао и помагао болеснима, невољнима, напуштенима и сиромашнима знајући да хитајући њима хита Господу Који је рекао „кад учинисте једноме од ове Моје најмање браће Мени учинисте“ (Мт,25,40) .

Извор: ВДС