Архиепископ Јован прославио имендан

Архиепископ Јован прославио имендан
Архиепископ Јован прославио имендан
Архиепископ Јован прославио имендан
Архиепископ Јован прославио имендан

Уз црквено славље обележен је празник Светог Јована Златоуста, имендан Његовог Блаженства Архиепископа охридског и Митрополита скопског г. Јована, што је уједно и храмовна слава ставропигијалног манастира Светог Јована Златоуста у Битољу.

Радост празника увеличала је посета познатог православног богослова, Његовог Високопреосвештенства Митрополита Месогеје и Лавреотика Грчке Цркве г. Николаја, који је допутовао на прославу празника на позив архиепископа Јована.

Митрополит је началствовао бденијем, а архиепископ Јован је началствовао Литургијом уз саслужење митрополита Николаја и Епископа Православне Охридске Архиепископије: брегаланичког и местобљуститеља битољског Марка и стобијског и местобљуститеља струмичког Давида, као и свештенослужитеља из више епархија Православне Охридске Архиепископије, као и из Митрополије Месогеја и Лавреотике.

Око балгољепија на богослужењу старали су се псалти хора „Пријатељи Кареје“, који негују светогорско појање под руководством протопсалта Владимира Симића из Београда.После прочитаног јевађељског зачала на Литургији проповедао је митрополит Николај, који је, говорећи о Светом Јовану Златоусту, истакао како је био прогоњен и све то претрпео, а што је оставило печат на његово богословље и његова пастирска дела. На крају службе митрополит Николај је благословио кољиво, а после богослужење приређено је послужење за све присутне.

Извор: www.poa-info.org