Папа оријенталним Црквама: Ваш бол је наш бол

Папа Фрања је пред мешовитом Богословском Комисијом Католичке Цркве и Источних православних (оријенталних православних) Цркава осудио прогон хришћана на Блиском истоку од стране џихадиста. Папа Фрања је осудио насиље над хришћанима на Блиском истоку. -Многе цркве су свакодневно сведок ужасних дела насиља од стране фундаменталиста и екстремиста, рекао је у петак у Ватикану.

Сиромаштво, неправда и социјална искључивост довели су до лоших услова живота, културног и духовног опустошења. Ово иде наруку манипулацијама и мржњи. Као узроке нестабилности у региону Фрања је истакао стране интересе и старе сукобе. Папа је говорио пред мешовитом Богословском комисијом Католичке Цркве и Источних Православних (оријенталних православних) Цркава. Заједно са њима молио за све таоце и жртве дискриминације-

-Цркве на Блиском истоку су позване да сеје хармонију и наду, рекао је Фрања. -Утешимо се миром који долази од Бога, а који сви треба да унесемо у рањени и поцепани свет. Хришћански одговор у средини у којој насиље изазива насиље може бити само хришћанско учење. Папа је предочио оријенталним хришћанима на Блиском истоку да је с њима солидаран: -Ваша патња је наша патња. Он је даље рекао да је у смрти за веру јединство хршћана већ постигнуто: мученици и светитељи свих црквених традиција већ су у Христу сви једно. Папа је позвао слушаоце на јачу екуменски посвећеност.

Извор: Катптрес (с немачког Р.Ракић)