Литургијско сабрање у Бору

У Недељу о митару и фарисеју, 5. фебруара 2017. године, Преосвећени Епископ тимочки г. Иларион началствовао је светим литургијским сабрањем у храму Светог великомученика и победоносца Георгија у Бору.

Епископу је саслуживало свештенство борског намесништва, уз молитвено учешће појаца и многобројног верног народа. Владика је беседио о почетку припреме верних за дане Великог и Часног поста: -Јер ми улазимо у период који је Црква одредила да се спремимо за оно што нам предстоји, а то је Васкршњи пост, где ћемо сагледати себе и свој живот и покајати се за своје грехе. Читав наш живот треба да буде једна велика припрема за сусрет са Богом, када за то дође време. Васкрсење Христово је заправо отварање пута у живот вечни, преиспитујући себе у односу на Јеванђеље, уз наду на милост Божију и испуњење вечите заповести роду људскоме: Будите савршени, као што је савршен Отац ваш небески.

-Ово свето Јеванђеље које је данас читано о митару и фарисеју, управо се чита да би се подсетили како треба да живимо и верујемо. Потребно је да у храм долазимо са страхом Божјим и љубављу према Богу и ближњима, а не да осуђујемо ближње своје, јер никакву корист нећемо имати од осуђивања. Сећајмо се молитве Господње која каже да као што и ми опраштамо дужницима својим и нама Бог опрости наше грехове. Све што чинимо је добро, и што долазимо у храм, држимо постове, молимо се, али ако осуђујемо друге то нам није на спасење, поучио је Владика.

Извор: Епархија тимочка