Празнична Литургија на Немањином граду у Подгорици

Празнична Литургија на Немањином граду у Подгорици
Празнична Литургија на Немањином граду у Подгорици
Празнична Литургија на Немањином граду у Подгорици
Празнична Литургија на Немањином граду у Подгорици

Архиепископ цетињски и Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије служио је 26. фебруара 2017. године са свештенством свету службу Божју у Лаври Преподобног Симеона Мироточивог на Немањином граду у Подгорици.

У току Литургије Владика је миропомазао новокрштеног слугу Божјег Јована Ћетковића, а у ђаконски чин рукоположио Милоша Лучића.

У литургијској проповиједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да су Адам и Ева посијали гријехе у рају погазивши заповијест Христову да људи једу од свих плодова земаљских, осим са дрвета познања добра и зла.

-Та заповијест Божја била је управо заповијест о уздржању и позив Божји да се људи хране и задобијају свој земаљски хљеб од онога што је Бог посијао и подарио у природи, али прије и изнад свега да се хране ријечју Божјом, заповијешћу Божјом.  Да се хране Њиме као хљебом живота и тако земаљску храну преображавају у храну небеску, рекао је Митрополит црногорско-приморски.

Он је рекао да је тај спој земаљског и небеског и у самој људској природи. -Јер, човјек је биће створено од душе и од тијела, од онога што је небеско - од искре Божанске посијане у људском бићу, и од онога што је прах - од земље, рекао је он.

Он је рекао да је смисао поста, нарочито васкршњега који данас почиње, духовно и тјелесно очишћење од свега што нас отуђује од наше Богом дане природе и од самога Господа. -Да праштамо, да молимо Господа за опроштај гријехова наших вољних и невољних, да праштамо једни другима угледајући се на живога Господа и да тако очишћени, у духу покајања, гредимо и градимо овај свој живот. И да на такав начин постајемо синови свјетлости, ослобађајући се од мрака, од таме, од свега што помрачује људско срце, људски ум и људску душу, објаснио је владика Амфилохије.

Додао је да је то био пут свих светих Божјих људи кроз вјекове. -То је био пут и преподобног оца нашега Симеона, овдје на Рибници рођенога, казао је митрополит Амфилохије.

Након причешћа вјерних благосиљан је, поводом храмовске славе, славски колач. На крају је митрополит Амфилохије игуману ове свете обитељи јеромонаху Игњатију честитао славу, новим ђаконима Милошу Лучићу и дан раније рукоположеном Ивану Црногорчевићу рукоположење, малом Јовану Ћетковићу крштење и свима сабранима празник и почетак великог васкршњег поста.

Извор: Митрополија црногорско-приморска