Изложба о митрополиту Јосифу Цвијовићу у Ужицу

Изложба о митрополиту Јосифу Цвијовићу у Ужицу
Изложба о митрополиту Јосифу Цвијовићу у Ужицу
Изложба о митрополиту Јосифу Цвијовићу у Ужицу
Изложба о митрополиту Јосифу Цвијовићу у Ужицу

Изложба Архива Српске Православне Цркве „Митрополит Јосиф Цвијовић – духовник и ратник“ отворена је 24. априла 2017. године поводом Дана архива у Историјском архиву Ужице.

Изложба је приређена са благословом Светог Архијерејског Синода и први пут је приказана у Медија центру „Одбрана“ у Београду. Ово је прво њено гостовање у неком граду у Србији и нарочито је важно што је у том смислу управо отворена у Ужицу, у граду из кога потиче Јосиф Цвијовић, знаменити и велики архијереј Српске Православне Цркве. Изложбу архивских докумената и фотографија је отворио Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин.

Владика је истакао чињеницу да је митрополит Јосиф син и изданак ужичког краја, архијереј који је понео тешко бреме управе Српском Православном Црквом у тешким годинама Другог светског рата, када је патријарх Гаврило Дожић био у заточеништву. Преосвећени Владика је истакао ратнички мотив - да је Јосиф Цвијовић био војни свештеник у ослободилачким ратовима Србије 1912-1918. године, али и чињеницу да је његово ратништво било хришћанско и подвижничко, против „духова злобе у поднебесју“.

На изложби је говорио и директор Архива Српске Православне Цркве г. Радован Пилиповић који је захвалио Црквеној општини ужичког, Епархији жичкој и Историјском архиву Ужице који су се постарали око гостовања ове седме изложбе Архива Српске Православне Цркве, посвећене лику и делу блаженоупокојеног Митрополита скопског Јосифа Цвијовића.

Изложба је приређена поводом 60-годишњице од смрти архијереја који је од бугарских окупационих власти протеран са своје катедре (април 1941.), који је бринуо о избеглицама (верном народу и прогнаним свештеницима) и који је прикупљао документа о страдању Српске Православне Цркве на окупираним територијама у Другом светском рату. Митрополит Јосиф је држао Српску Православну Цркву подаље од политичких сукоба, али је, на жалост после рата био на мети нових комунистичких власти.

Директор Историјског архива Ужице г. Жељко Марковић подвукао је да је ова изложба тек најава дубље и опсежније будуће сарадње са црквеним архивом, понудивши сву могућу стручну подршку управи Архива Српске Православне Цркве. О важности историје за српски народ говорио је и градоначелник града Ужице г. Тихомир Петковић, осврнувши се на личност митроплита Јосифа који је остао незабораван у историјском памћењу града и народа.

Култура сећања на великог сина ужичког краја настављена је његовом родном Дрежнику где је Његово Преосвештенство Епископ жички г. Јустин одслужио парастос у цркви, задужбини митрополита Јосифа. Архив Српске Православне Цркве, Историјски архив Ужице и Удружење Дрежничана „Јосиф Цвијовић“ објавили су и пригодан каталог, водич кроз изложбу.                                                            

Обрад Унчанин