Празници у Јужној Африци

Празници у Јужној Африци
Празници у Јужној Африци
Празници у Јужној Африци
Празници у Јужној Африци

У српској цркви Светог апостола Томе у Јоханесбургу у недељу, 7. априла  2017. године, на Цвети, организовано обележавање 100-годишњице Топличког устанка. Након свете Литургије одслужен је помен пострадалим јунацима и жртвама бугарске окупације од 1915. до 1918. године.

Програм је настављен у сали Црквеног дома приказивањем документарног филма „Топлички устанак“  (Застава филм) и у сврху историјског подсећања представљене су битне чињенице из историјског миљеа у којем се устанак и одиграо.

Са поносом је указано на чињеницу да је то био једини устанак на територијама које је окупирала војска централних сила у Првом светском рату, али је исто тако указано да је то била још једна трагична епизода српске националне историје која се завршила са великим бројем жртава како бораца тако и недужног становништва.

Предавач г. Новак Перовић је у уводном излагању такође пуно пажње посветио страдањима у делу Србије који је био под бугарском окупацијом, где је становништво било изложено бруталној денационализацији и бугаризацији, масовним и бруталним убиствима мушкараца, жена, деце и страријих, што је број жртава довео на неколико десетина хиљада.

У току Велике Страсне недеље, на Велику Среду, већ четврту годину заредом одслужен је чин јелеосвећења уз читање седам Јеванђеља и помазивање присутних.

На Велики четвртак одслужена је Литургија Светог Василија Великог и припремљене честице за причешће болесника.

У вечерњим часовима служено је јутрење Великог петка уз читање дванаест Јеванђеља о Христовим страдањима уз присуство народа и уз звук клепала који је привукао и комшије српог хама..

На Велики петак у току служења Царских часова вредне сестре из Кола српских сестара украсиле су Гроб Господњи. Заслужан за уређење цркве био је г. Иво Зечевић. У вечерњим, часовима служене су вечерња служба уз изношење плаштанице и јутарња служба са статијама и литијом.

На Велику суботу одслужена је Литургија Светог Василија Великог. У току дана верни народ је долазио да целива плаштаницу.

Васкршње богослужење започето је 30 минута пре поноћи Литијом испред храма са упаљеним свећама уз појање више од стотине присутних Ходите примите светлост од незалазне светлости и прославите Христа Васкрслог из мртвих . Испред затворених врата први пут се чуо тропар Васкршњег празника од стране црквеног хора „Свети Тома“ под диригентском палицом гђе Јелене Чонкић. Након уласка у цркву прочитана је беседа Светог Јована Златоуста уз општи усклик „Ад се угорча“ након које је отпочела поноћна света Литургија која је служена на српском, црквенословенском, грчком и енглеском језику.

Светој Литургији поред Срба присуствовали су и браћа Грци, Руси, Бугари, Румуни, Грузијци и Јужноафриканци. У току Литургије прочитане су Васкршње посланице Српске Патријаршије и Александријске Патријаршије. У продужетку свете Литургије освештана су васкршња јаја а гђа Љубица Радловић и гђа Мирјана Илић биле су заслужене за прву васкршњу трпезу.

Јутарњу Васкршњу Литургију служио је отац Маркос, пријатељ Српске Цркве из племена Тцана. Поред великог броја верног народа Литургији су присуствовали и представници Амбасаде Републике Србије у Јужној Африци, амбасадор г. Божин Николић са супругом и г. Саша Март са породицом. Појали су гђа Нада Беловић и г. Иван Васић, дугогодишњи члан Првог београдског певачког друштва, који тренутно живи и ради у Јужној Африци.

Посланицу Његове Светости Патријарха српског г. Иринеја прочитао је конзул г. Саша Март, док је посланицу Патријарха александријског Теодора Другог прочитала студент на Преторија Универзитету гђица Александра Пантовић. Помоћ у олтару пружили су мали чтечеви, а Aпостол и Символ вере на енглеском језику прочитао је г. млади Андреја, унук Стевана Нићифоровића једног од оснивача ове Црквено- школске општине. Светој Литургији је присуствовала и група наших људи запослених у термоелектрани „Кусиле“ удаљеној 130 километара од наше цркве.

Након службе и освештавања васкршњих јаја приступило се свечаном празничном ручку који је припремила гђа Стајка Кузмановић, чланица Кола српских сестара.

Организован је за децу и лов на Васкршња јаја и подељени су пакетићи за све учеснике које су припремиле чланице Кола српских сестара Косовка девојка.

Црквени одбор ЦШО „Свети Сава“, Јоханесбург