Васкршњи концерт СПД Слога у Сарајеву

Васкршњи концерт СПД Слога у Сарајеву
Васкршњи концерт СПД Слога у Сарајеву
Васкршњи концерт СПД Слога у Сарајеву
Васкршњи концерт СПД Слога у Сарајеву

Српско пјевачко друштво „Слога” под руковођењем диригента Стефана Мојсиловића одржало је 23. априла 2017. године Васкршњи концерт у храму Светог Преображења Господњег у Сарајеву.  У сарадњи са Српским хуманитарним друштвом „Добротвор” и Црквеном општином Долачком из Новог Сарајева, другу годину за редом концерт већ постаје препознатљив и очекиван васкршњи поклон СПД „Слога” сарајевској публици.

У прекрасном амбијенту и акустици храма Светог Преображења Христовог, који је освећен 1940. године а саграђен по пројекту Александра Дерока, публика је испунила храм до посљедњег мјеста, а многи су били и на галерији. На програму овог најстаријег хора у Сарајеву нашла су се дјела православне црквене музике Петра Илича Чајковског, Сергеја Васиљевича Рахмањинова, Корнелија Станковића, Владе Милошевића, Стевана Стојановића Мокрањца, Ирине Денисове, архиепископа Јонатана и других. 

На почетку концерта пристуне је поздравио господин Алекса Ћебић, предсједник СХУ „Добротвор” и истакао значај концерта за српски народ у Сарајеву. Подсјетио је публику како је баш са тог мјеста прије годину дана најављена, убрзо успјешно и отворена народна кухиња, а која и данас дјелује успјешно при овом удружењу. У паузи концерта, о Васкрсу је надахнуто бесједио старјешина Саборног храма у Сарајеву, протојереј-ставрофор Владимир Ступар, професор на Богословском факултету „Свети Василије Острошки” у Фочи, замјенивши оправдано одсутног оца Дарка Ђога, декана поменутог факултета.

У наставку концерта низали су се најљепше мелодије православне музике, једногласних и вишегласних напјева, а истакли су се и солисти Стефан Мирковић и Немања Ждрале. Пристутни су громогласним аплаузима вратили хор два пута „на бис”, а концерт је затворио старјешина храма протојереј-ставрофор Чедомир Ђелмо, захваливши свима на доласку и позвао присутне на пригодну закуску.

Васкршњи концерт који се изродио као плод дугогодишње успјешне сарадње Српске Православне Цркве и српских удружења која дјелују у Сарајеву, представља наставак славне прошлости Срба у сарајевској котлини.

текст: мр Стефан Мојсиловић, фото: Дарко Ковачевић

Извор: Митрополија дабробосанска