Прво београдско певачко друштво гостује у Штутгарту

Прво београдско певачко друштво гостује у Штутгарту
Прво београдско певачко друштво гостује у Штутгарту
Прво београдско певачко друштво гостује у Штутгарту
Прво београдско певачко друштво гостује у Штутгарту

По благослову Његове Светости Патријарха српског Иринеја и уз гостопримство Његовог Преосвештенства Епископа франкфуртског и све Немачке г. Сергија, један од наших најеминентнијих црквених хорова, Прво београдско певачко друштво, узео је учешће у свечаностима у склопу „Недеље Источних Цркава” у Штутгарту.

Овај догађај, који се састоји од низа културних и црквених манифестација, организован је од стране нашег теолога др Владимира Латиновића (Универзитет Тибинген, Катедра за патристику), и има за циљ да промовише Православне и оријентално-православне (дохалкидонске) Цркве, које у Немачкој, на жалост, не остварују свој пуни потенцијал. Иако у Немачкој има скоро два милиона хришћана који припадају овим Црквама, оне су практично непознате ширим слојевима становништва.

Концерт Првог београдског певачког друштва је одржан под диригентском палицом госпође Светлане Вилић и он је од локалних медија описан као „централни догађај” како ове манифестације тако и целокупног културног живота овога града. Многобројна публика је имала прилике да чује композиције наших најбољих композитора попут Ј. Маринковића, Ст. Ст. Мокрањца и В. Милосављевића, али и песме руских и грчких композитора. Посебно изненађење публици, састављеној претежно од Немаца, били су корали Ј. С. Баха које је на оргуљама извео Душан Вилић, студент Московске конзерваторије.

У склопу овог концерта руком Епископа бачког г. др Иринеја, изасланика Светог Архијерејског Синода, уручен је орден Светог Саве другог степена пастору г. Манфреду Вагнеру из Евангеличко-лутеранске Цркве. Пастор Вагнер, доказани пријатељ наше Цркве и нашег народа, у току претходне три деценије помогао је многим људима из наше Цркве, пре свега студентима теологије који су његовим ангажовањем добили прилику да студирају на неким од најугледнијих немачких универзитета, али и другим особама којима је помоћ била потребна. Један од примера како је та помоћ употребљена јесте и финансирање обнове манастира Лепавине после ратова деведесетих година прошлог века. Тада је пастор Вагнер помоћ Евангеличко-лутеранске Цркве усмерио посебно на децу избеглице и старије особе, као и на особе које су имале проблеме са зависношћу од дрогâ. Посета Првог београдског певачког друштва Штутгарту је такође финансирана од стране ове Цркве и уз помоћ пастора Вагнера. После Штутгарта овај хор ће наставити турнеју по другим градовима Немачке.

Извор: Епархија франкфуртска и све Немачке