Литургијско сабрање у манастиру Милешеви

Литургијско сабрање у манастиру Милешеви
Литургијско сабрање у манастиру Милешеви
Литургијско сабрање у манастиру Милешеви
Литургијско сабрање у манастиру Милешеви

На празник Светих мученика и бесребреника Козме и Дамјана, 14. јула 2017. године, свету Литургија у манастиру Милешеви служило је свештенство и свештеномонаштво Епархије милешевске. Светој служби Божјој присуствовали су Преосвећена господа Епископи будимљанско-никшићки и администратор милешевски Јоаникије и бихаћко-петровачки и изабрани милешевски Атанасије, који је на позив владике Јоаникија дошао да обиђе и упозна Епархију милешевску.

По одслуженој Литургији Преосвећени Епископ г. Јоаникије обратио се свештенослужитељима и вјерном народу, поздрављајући владику Атанасија ријечима срдачне добродошлице.

-Велика нам је радост што је на празник Светих Козме и Дамјана дошао у братску посјету новоизабрани Епископ милешевски г. Атанасије. Ово су дани припреме за његово устоличење у манастиру Милешеви, које ће бити 6. августа ове године. Ми имамо пријатну дужност да се потрудимо заједно - свештенство, монаштво и цио народ Епархије милешевске - да дочекамо новог Епископа милешевског. Устоличење Епископа је и црквени и духовни и културни догађај, тако да сви имамо лијепу дужност да се припремимо и да га дочекамо као Архијереја, као Архипастира, а прије свега као брата и човјека, казао је владика Јоаникије, пожеливши да устоличење изабраног Епископа милешевског г. Атанасија буде срећно и благословено свештенству, вјерном народу и милешевској светињи на многаја љета.

На позиву да посјети Епархију милешевску и обиђе манастир Милешеву и друге светиње заблагодарио је изабрани Епископ милешевски г. Атанасије.

-Ја сам пролазио овуда много пута давно раније. Овај простор је тада друкчије изгледао. Хвала Богу много је напредовао. Као што рече Владика, имамо много посла у припремама. Ја се сада највише трудим да направим један закључак о Епархији бихаћко-петровачкој, а као што рекох много има посла, освећења храмова, посјета, да се видим са свештенством и монаштвом, да се поздравим са народом, али то је поздрав без растанка, рекао је владика Атанасије, поручујући на крају обраћања да је његова жеља да свештенству и монаштву Епархије милешевске свима на првом мјесту буде молитва Богу, да имају ту прозбу да буде све Богу по вољи, да буде успјешно устоличење и служба, а потом ће заједно наставити, уз помоћ Божју.

Након свете службе, Преосвећене Владике су обишле манастир Бања код Прибоја, као и павиљоне у рехабилитационом центру и прегледали ток радова.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка