19. Летња академија у манастиру Кремсминстер

19. Летња академија у манастиру Кремсминстер
19. Летња академија у манастиру Кремсминстер
19. Летња академија у манастиру Кремсминстер
19. Летња академија у манастиру Кремсминстер

Традиционална екуменска летња академија одржана је од 12. до 14. јула 2017. године у манастиру Кремсминстер, у области Горње Аустрије, a под мотом Вртови у пустињи - Етика Нове твари у Христу. Коришћење ресурса и загађење човекове средине у ситуацији пораста броја становника на планети је био повод да се овогодишње сабрање у Кремсминстеру бави изузетно актуелним питањем о солидарним напорима свих народа у очувању различитих облика живота, о домаћинском коришћењу природних ресурса и спречавању еколошких катастрофа изазваних људском делатношћу.

У раду академије учествовало је више великодостојника Аустрије, угледни научници, представници државе и јавности, верници и друштвени посленици. Пред око 350 заинтересованих учесника Академије, наступали су између осталих Премијер Горње Аустрије г. Томас Штелцер, умировљени премијер г. Јозеф Пирингер, градоначелник Кремсминстера г. Герхард Обернбергер, Бискуп Линца и целе Горње Аустрије г. Манфред Шојер и евангелички суперинтендент г. Геролд Ленер.

У име Српске Православне Цркве, Његово Преосвешенство Епископ аустријско-швајцарски г. Андреј је одржао предавање о православном појмању еколошких проблема у савременом свету. У том контексту, Владика Андреј је протумачио православну доктрину о стварању света и нагласио светоотачку позицију да патње и страдања узрочно проистичу из отуђења човека од Бога и да цело човечанство сноси одговорност за стање природе - Божје творевине. -Руководећи се заповешћу Божјом за очување тварног света (1 Мојс. 2,15) и бринући се о духовном и физичком здрављу човека, Православна Црква својом дужношћу сматра да и у будуће учествује у разматрању еколошких питања и стања природне околине, размишљајући о очувању здравља и нормалном животу људи. Једина могућност за обнављање здравља природе састоји се у духовном препороду личности и друштва, у истински хришћанском односу човека према сопственим потребама, рекао је епископ Андреј у обраћању учесницима високог скупа у Кремсминстеру.

Извор: Епархија аустријско-швајцарска